top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

“Позичати у Сірка смаленого вовка...”



Тест на знання українських ідіом, відомих і не дуже:


1. Позастатутні стосунки з рептилією. Хоч по суті – відсутність не лише стосунків, але й будь-чого:


А) Надути, як жабу;

Б) Жаба душить;

В) Жаба цицьки дасть;

Г) Як жабі до неба.



2. Зусилля “корисні”, “результативні” й “успішні”, як боротьба з корупцією в Україні:

А) Товкти писком об стіл;

Б) Товкти, як жаба сметану;

В) Товкти картоплю на вареники;

Г) Товкти воду в ступі.



3. Кредит, за який соромно не лише перед МВФ. Та й без жодного кредиту – страшенний моральний дискомфорт:


А) Позичити в сучки бліх;

Б) Позичити в Сірка очі;

В) Купити минулорічного снігу;

Г) Пришити Сіркові п’яту ногу.



4. Ви досвідчений(а) і бувалий(а), якщо:


А) Знаєте про вовка промовку;

Б) Тямите, як вовк у зірках;

В) Бачили смаленого вовка;

Г) Вас, як вовка, ноги годують.



5. Накрити мокрим рядном:


А) Це для того, щоб загасити вогонь;

Б) З метою зменшення температури хворого;

В) Щоб когось поступово зігріти;

Г) Зненацька накинутися з докорами.



6. Ще раз про ще раз, на тому самому наполягати – це коли:


А) Знову прийшла коза до воза;

Б) Знову баняки побили;

В) Знову за рибу гроші;

Г) До міста – по гроші, а на село – по розум.



7. Реальна “допомога” неефективних ліків:


А) Як горохом об стіну;

Б) Як під стіл пішки;

В) Як сухій дупі попіл;

Г) Як рак на горі свисне.



8. “Ще мак у голові росте” в:


А) Молодого, недосвідченого;

Б) Молодого наркомана;

В) Недосвідченого пияка;

Г) Пияка зі стажем наркомана.



9. Одиниця виміру нісенітниць:


А) Сім мішків стрибків у гречку;

Б) Сімома мішками прибити;

В) Сім мішків гречаної вовни;

Г) 95 кварталів (у мішках за годину).



10. Дати комусь бобу – це:


А) Те саме, що гарбуза – відмовитися вийти заміж;

Б) Позичити грошей під невеликі відсотки;

В) Донести;

Г) Допекти.


Правильні відповіді: 1 – В; 2 – Г; 3 – Б; 4 – В; 5 – Г; 6 – В; 7 – В; 8 – А; 9 – В; 10 – Г.


Ваш результат: Ви бачили смаленого вовка в царині знання українських ідіом, якщо отримали 9-10 балів! (По одному за кожну правильну відповідь). Для Вас лунають фанфари переможця!


6-8 балів: непогано! Про Вас, як знавця фразеологізмів, не скажеш, що “мак у голові росте”.


П'ять і менше балів: не позичайте в Сірка очі, бо чогось не знати несоромно. А пройти цей тест ще раз – зовсім не те, що товкти воду в ступі!




Global Village Home


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page