Сльози лендлізу: скільки насправді отримає Україна із 40 мільярдів
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Сльози лендлізу: скільки насправді отримає Україна із 40 мільярдів

Updated: May 16, 2022



Тихий скандал, повз який пройшли в Україні на хвилі ейфорії, а дарма. Бо в кошторисі є до чого придивитися і з приводу чого вже зараз прискіпливо поцікавитися – не забракне запитань.


Безумовно, лендліз Україні життєво необхідний, і це важливий крок назустріч нашій перемозі. Та порахуємо статті витрат з 40мільярдної допомоги Україні, обіцяної адміністрацією Байдена. Спойлер: чистими Київ отримає в кращому випадку 15. А розраховуватися потім треба буде, як за 40? Адже лендліз – це не подарунок, а позика, всі розуміють.

Добре, про все за порядком. Пише з приводу Voice of America (https://www.voanews.com/.../us-house.../6566509.html...): "Пакет включає 6 мільярдів доларів на допомогу в безпеці, включаючи навчання, обладнання, зброю та підтримку". Плюс 9 млрд. – на фонд економічної підтримки України. Означає, що його ще створять, наразі нема. Решта ярдів?...

"8,7 млрд доларів на поповнення запасів американського обладнання, надісланого в Україну". Ще раз: цю суму планується витратити на запаси зброї в США, і отримають її ті, хто, власне, те обладнання "поповнюватимуть". Тобто, це в Америці будуть "освоювати" гроші. Які, однак, записані "допомогою Україні". Гм?...

Добре, виправдаємо юридичною казуїстикою, якої простим смертним годі збагнути. Чи звичайним західним прагматизмом: допомагаючи комусь, мусиш подбати, щоб тобі самому не довелося помагати, ок.

Але йдемо далі: "3,9 млрд доларів – на операції європейського командування". Фраза, делікатно кажучи, туманна. Про що мова, коли і НАТО, і Байден вже стонадцять разів повторили про "невтручання" західних військових? Тим більше, в "операції" війни в Україні. То чому "єврокомандувачі", невідомо, хто вони, і що мається на увазі, отримають свою частку лендлізу? Гаразд, спишемо "непонятки" формулювань на "військову таємницю".

Проте, все одно, знаєте, цікаво, аж памороки забиває: "Крім того, законодавство дозволяє отримати додаткові 11 мільярдів доларів з Президентського повноваження вилучення. Завдяки чому президент може дозволяти передачу найменувань і послуг з акцій США без схвалення Конгресу у відповідь на надзвичайну ситуацію. Байден просив 5 мільярдів доларів. Закон також уповноважує виділити 4 мільярди доларів на іноземне військове фінансування для підтримки України та інших країн, які постраждали від кризи".

Про 11 – це наразі наміри. Що "просив 5", а дали більше, ніж удвічі від заявленого, наводить на роздуми. Одразу скажу, що власні суб’єктивно-дилетантські. Як-от, що швидке зростання інфляції в США – притча во язицех. За 15 місяців Байденового "господарювання" лише на бензин ціна зросла на 47%, і це ще не межа, далі буде. Вже не згадуючи про не менш суттєве подорожчання всього іншого. Зрозуміло, щоб "дозволяти передачу найменувань і послуг з акцій США без схвалення Конгресу", треба мати за що це робити. Або ж надрукувати побільше доларів, виправдовуючи недолугість демократівської економічної політики риторикою про шляхетну мету допомоги Україні.

Тільки там, не забуваймо, йдеться ще й про 4 ярди – "для підтримки" не лише нас! Чи це варто розуміти, що у Вашингтоні вже в курсі, кого з сусідів рф забажають "денацифікувати" наступними? Та знову ж таки, залишається незрозумілим – чому "інші країни", без конкретики, які саме, вписані до закону про лендліз Україні?

"Новий пакет допомоги також включає гуманітарну допомогу – 5 мільярдів доларів для вирішення проблем продовольчої безпеки в усьому світі через конфлікт і майже 9 мільярдів доларів для фонду економічної підтримки України".

Про 9 вже сказала вище, а ось у згадці про 5 прекрасне все – і те, що війну рф проти нас цнотливо і вкотре назвали "конфліктом", і що ненав’язливо переклали провину за порушення світової продовольчої безпеки на українські плечі, і що за кошти, виділені "для вирішення проблем... у всьому світі" сьогодні, в майбутньому буде розраховуватися наша держава.

І гірка вишенька на кислому торті: лендліз почне надходити в кращому випадку десь через місяць. Бо республіканський сенатор Ренд Пол зажадав створення наглядового органу за цільовим розподілом коштів допомоги, для запобігання корупції. Поки такий створять, затвердять і т.д., мине час. Протягом якого на українських фронтах станеться чимало. То вже інше питання, чому той орган не створили одразу, і чому Байден чекав аж до 9 травня, щоб підписати закон. Без відповідей, звичайно, запитання.

Людмила Пустельник, Global Village Home





0 comments
bottom of page