In memoriam Меморандуму й не тільки
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

In memoriam Меморандуму й не тільки



Ні "бе", ні "ме", ні Меморандуму? Спойлер: хто сподівається стьобу з соло Зеленського в Мюнхені й ступеня зварйованості повернення України до ядерного клубу, то заощаджу Ваш час ще з порога.


Зараз не про те. А про, собсна, норми міжнародного законодавства і той самий Будапештський текст (прошу собі тут ознайомитися https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/998_158#Text). I чому Зе устами колективного МЗС та спічрайтера ЦІЛКОМ ЛЕГІТИМНО заявив про можливість виходу нашої країни з Будапештського меморандуму. В ньому пунктів небагато, але буквально кожен з них держави-підписанти, вони ж гаранти безпеки України, або не дотримали, або грубо порушили. Як саме, всі чудово знають. В такому випадку – чи то пак, випадках, численних, протягом останньої декади й не тільки – країна-учасниця має законне право вийти з раніше підписаної угоди. Це є нормою міжнародного права, вона прописана у Віденській конвенції про право міжнародних договорів (1969р.), в Статуті ООН і Статуті Міжнародного Суду.


Якщо стисло: вихід із чи анулювання попередньо підписаної угоди дозволяється, якщо її інша(і) сторона(и) "навмисне і систематично порушують угоду, не виконують своїх зобов'язань за угодою". Якщо вже зовсім стисло, то дотримання міжнародних угод базується на принципі "угоди мають бути дотримані", або pacta sunt servanda. І все, крапка!

А сьогоднішні бла-бла-бла "партнерів", що "наші зобов'язання конкретно не прописані, їх не так розумієте, вони, як кумове дишло – куди хочемо, туди й повертаємо" – це все від лукавого. Плюс дуже прагматичного бажання Заходу і на російську нафто-газову голку сісти, і всі гарантії Україні поїсти, вибачте мою французьку.


Про "знову ядерний статус України". Читаю розлогі фб-дописи людей на тему, чому цього робити не можна, "бо буде бу!", і розумію, що народ тупо вправляється в понтах. Штибу "зараз сяйну ерудицією на тему всього, що колись чув про балістичні ракети і ядерний клуб". ("Остап виваліл всьо, што знал о мєхах", "12 стільців"). Ок, передерли все, що гугл видав, молодці. А що, без вас ніхто не розуміє, що ні зараз, ні в майбутньому жодна ядерна програма Україні не світить?!


Насамкінець – ні, я не фанат чинного, і всі, хто мене знають, скажуть те саме. Тільки зараз не той час, щоб плекати власні політичні симпатії чи анти-. Маємо, кого маємо, а вже він сказав, як є.


Це вже інше питання, що пора би й Леоніду Макаровичу бодай на схилі літ по повній відповісти за все те, що завдяки його "мудрому" рішенню маємо всі роки. В т.ч. й меморандум цінності туалетного паперу, використаного.



Людмила Пустельник, Global Village Home


Фото: https://bbc.com

0 comments
bottom of page