"Хто винен? - Невістка"-2.
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

"Хто винен? - Невістка"-2.

Updated: Oct 3, 2022



12 мільярдів доларів допомоги від Байдена, з них насправді Україні – аж третина, решта – для американських потреб.


Анафема сенаторці республіканці Вікторії Спартц (Representative Victoria Spartz) в українських ЗМІ була прогнозованою. Вона ж голосувала проти 12 млрд. допомоги Україні від Байдена! Наші ЗМІ – плоть від плоті і ліва нога від ліволіберальних же ресурсів у США. 90% яких скачуть, враже, як Джо скаже і його "демократична" партія. Тож все ок, відповідно до плану.

Чому Вікторія, колишня наша громадянка, голосувала проти? Причин, щонайменше, дві. Одна – сенаторчине, делікатно кажучи, роздратування, що український уряд знехтував її весняними гучними заявами про корупцію із розподілом західної військової допомоги і вимогою розслідувати діяльність А.Єрмака, шефа ОП. Про нього казала, що працює на ворога. Про корупцію і до виступу Спартц, і після в Україні говорили на всіх фронтах, не лише тому, що воєнний. Було навіть зо дві-три гучні посадки винних, але не найгучніші, звичайно. Втім, на слова Вікторії офіційний Київ реагував у дусі "не пхайтеся в наші справи", "це неправда", або ж відвертим тролингом.

Вочевидь, останнього Вікторії в жовтні 2022го стало занадто, бо на своїй фб-сторінці відреагувала так: "Фактичний президент України Андрій Єрмак поширює пропаганду через свої засоби масової інформації "в кремлівському стилі" щодо мого голосування "проти" бездумного законопроекту про витрати демократів у розмірі 600 мільярдів доларів США. (Включно з 12 мільярдів доларів для України). Хочу дати українському урядові пораду: не втручатися в партійну політику США – бо саме республіканці керуватимуть наступним Конгресом".

("Ukraine’s de-facto President Andriy Yermak is spreading propaganda through his “Kremlin style” media on my NO vote on reckless $600B democrat spending bill (which included $12B for Ukraine). I would like to give Ukraine’s government some advice: not to get involved in partisan US politics - Republicans will be in charge next Congress").

Згадані 12 млрд., попри те, палата представників все ж проголосувала – без республіканських голосів, і Спартц серед них.

А тепер дивимося на статті витрат – розподіл у кошторисі до болю нагадує інший, коли навесні. Пам’ятаєте, під акомпанемент балачок про лендліз (а де він, до речі?) багато говорили про 40 млрд. допомоги США Україні. З яких чистими нам мала дістатися аж заледве четверта частина. (Більше тут: https://www.globalvillagehome.net/.../%D1%81%D0%BB%D1%8C...). То ось, з 12.3 млрд. – та сама історія, туди загнали, крім українських потреб, ще й інші. Але з трибуни сказали, що це все – Україні. Відтак більшість її громадян охоче повірили й побігли клясти "зрадницю" Спартц, не цікавлячись незайвими деталями. А вони ось які:

"Буде виділено 1,5 мільярда доларів на поповнення зброї та обладнання, які раніше були надіслані в країну, що водночас дозволяє пану Байдену схвалити передачу американського обладнання та зброї на суму до 3,7 мільярда доларів. Кошторис також надасть 3 мільярди доларів на обладнання, зброю та військову підтримку, а також 4,5 мільярда доларів для того, щоб український уряд продовжував працювати протягом війни".

("It will allocate $1.5 billion to replenish weapons and equipment previously sent to the country, while allowing Mr. Biden to authorize the transfer of up to $3.7 billion of American equipment and weapons. It will also provide $3 billion for equipment, weapons and military support, as well as $4.5 billion for the Ukrainian government to continue operating throughout the war"). Джерело – The NYTimes.

Отже, "чистими" маємо аж "4,5 мільярда доларів для того, щоб український уряд продовжував працювати протягом війни". І все! Де там про зброю, якої так чекають на фронті просто вже? Нема. Зате намагання адміністрації Байдена вкотре поексплуатувати українську тему дуже навіть є,чергові обіцянки, що "буде". Колись, точної дати не скажуть, як вже було з лендлізом, гм...


Хоч насправді все ще простіше, цитую все ту ж The NYTimes: "Конгрес остаточно схвалив короткостроковий пакет витрат, щоб уряд залишався відкритим до середини грудня, і невдовзі після цього президент Байден підписав його, відклавши [процес] відключення уряду (shut down)". Про що мова – якщо Сенат не проводить процедурного голосування у визначений термін, то його роботу зупиняють, це вимога законодавства США, ось і все. Та ніяк не турбота адміністрації Байдена про українців, ви про що?

А Спартц вміє відрізнити 4.5 млрд. від 12.3. Залишилося, щоб таку ж різницю навчилися бачити й українці в Україні.



Людмила Пустельник, Global Village Home


0 comments
bottom of page