“Голос Америки” найняв пропагандиста з "нтв", офіційно
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

“Голос Америки” найняв пропагандиста з "нтв", офіційно

Updated: Feb 20, 2023


З бази “Миротворця” – на головний інформаційний ресурс американської держави. Мова про Гаррі Княгніцкого і його скандальне призначення кореспондентом російської служби відомої новинної мережі Voice of America.


Кремлівського медійника з рф, який ще недавно вихваляв анексію Криму і писав про “обстрєли мірних кварталов Луганска ЗСУ”. Його “анкету” і досі можна побачити на сайті “Центру досліджень ознак злочинів проти національної безпеки України, миру, безпеки, людства та міжнародного правопорядку” (https://myrotvorets.center/criminal/knyagnickij-garri-valerevich/ ). До бази “Миротворця” Кгягніцкій свого часу втрапив за “антиукраїнську пропаганду та свідоме порушення державного кордону України з метою потрапляння в захоплений російськими бандформуваннями Донбас”.


До "Миротворця" можна ставитися, як завгодно, але в Інтернеті не бракує зразків творчості Княгніцкого, в яких бойовиків “днр/лнр” називає “ополчєнцамі” і виправдовує діяльність донецьких та російських терористів.


Попри це, вихованця нтв зарахували до штату працівників, чию зарплатню фінансують виключно американські платники податків. Середня винагорода на рік для кореспондента на “Голосі Америки” – 73 797 доларів, якщо вірити сайтові https://www.indeed.com/cmp/Voice-of-America/salaries/Journalist .


“ГА”– чи не єдиний ЗМІ в країні, який отримує бюджетне фінансування. Чимале, бо тільки минулого року на цю організацію було виділено 252 мільйони доларів. За ці кошти журналісти зобов’язані дотримуватися принципів “неупередженості та об’єктивності”, а також “чітко й ефективно презентувати політику американського уряду своїм аудиторіям” – як ідеться в описі місїї, цінностей та журналістських стандартів “ГА” (https://www.insidevoa.com/p/5831.html ).


Чого, зрозуміло, годі шукати в минулих репортажах пана Княгніцкого, колишнього працівника нтв, RTVI та інших рупорів російської пропаганди. Невже на “Голосі Америки” не знали про його попередні місця роботи?


“Ще й як знали!” – обурюється інсайдер, який попросив не називати його імені. “На неподобство керівництву звернув увагу я, також працівники російської служби. Подали письмові скарги. У відповідь, на свій подив і шок, почули, що жодної проблеми нема! Мовляв, Княгніцкій, аби могти вижити в росії, повинен був виствітлювати війну в Україні саме так, як це робив (!). Нам сказали, що “він фаховий журналіст”.


Тобто, іншого кандидата, та хоча б із числа російських медійників-дисидентів, замість Княгніцкого не знайшлося. Але ж це щось неймовірне! Пропагандист, ще недавно допомагав путінському режимові поширювати “рускій мір”, сьогодні – одне з облич американських новинних програм, що транслюють ідеї демократії на весь світ! Він схвалював війну рф проти українців, але зараз працевлаштований в Нью-Йоркському бюро “Голосу Америки”! Країни, яка протистоїть рашизму і водночас платить гроші тому, хто сприяв рашизмові. Це дикість, не інакше.



Тим більше, що отримати посаду на “Голосі…” ніколи не було легкою справою. Про вакансії пишуть заздалегідь на сайті відповідної національної служби, відтак кандидати проходять кілька етапів конкурсу. Однак, з Княгніцкім було інакше. Про те, що російській службі потрібен новий кореспондент, нічого перед тим не повідомлялося. Просто одного дня сьогоднішні колеги Княгніцкого дізналися, що тепер з ними працює. Як таке могло статися?!”.


З цим же запитанням сайт Global Village Home письмово звернувся до Аманди Беннетт, виконавчого директора Американської Агенції Глобальних Медій (USAGM), до чиєї мережі належить і ГА. Такий самий запит скеровано до керівника російської служби Іріни Ван Дюсен. Чекаємо відповіді.


Наразі ж Гаррі Княгніцкій розповідає в ефірі “ГА” про китайську повітряну кулю над США, індекс корупціі в росії чи про те, які покидьки воюють в чвк вагнер (https://www.golosameriki.com/a/wagner-fighters-as-a-threat-to-russia-itself/6947256.html ). З тими ж самими інтонаціями, з якими всього кілька років тому повідомляв публіку про “Славянск, прєвращьонний в руіни сіловікамі ЗСУ”.


Чи коли розповідав на нтв про “терориста” Олега Сєнцова, українського кінорежисера з Криму. В’язня Кремля, якого вдалося повернути в Україну після того, як провів п’ять років у російському полоні. Ще коли перебував за гратами, Сєнцов позвав до суду фсб та низку телеканалів рф, бо назвали його "терористом" ще задовго до рішення суду. Мєщанскій суд москви позови, як і слід було сподіватися, відхилив. А серед відповідачів був також автор ось цього репортажу від 30 травня 2014го: “Руководіл группой [“терористів”], по словам Чірнія, ізвєстний кінорєжиссьор Олєг Сєнцов, пєрєдайот коррєспондєнт нтв Гаррі Княгніцкій”.


“Фаховий журналіст”, як характеризують його сьогоднішні працедавці. І чиє призначення на посаду в “ГА” важко сприймати інакше, як плювком в обличчя українцям та усім, хто підтримують їхнє прагнення свободи.


Ситуація виглядає особливо драстичною, оскільки саме російська служба “ГА” покликана працювати з тією частиною російськомовної аудиторії світу, яка не поділяє ідеології путінізму. Але працевлаштуванням Гаррі Княгніцкого одразу ж зводить нанівець усі зусилля щодо поширення правди про війну. Тим більше, про американську політику щодо неї. Радше, навпаки – прикладом російського пропагандиста “ненав’язливо” нагадує, що подвійні стандарти в США не тільки живуть, але й перемагають здоровий глузд.


Global Village Home повідомить про розвиток подій навколо Гаррі Княгніцкого на “Голосі Америки”.



Людмила Пустельник, Global Village Home


2 comments
bottom of page