60 мільярдів - скільки й кому, та не Україні
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

60 мільярдів - скільки й кому, та не Україні



Як насправді виглядає  кошторис "на війну", ті самі досі непроголосовані Сенатом 60 мільярдів із "Закону США про додаткові асигнування на національну безпеку".


Всього, разом із "на підтримку українського народу", Ізраїля, стримування Китаю та міжнародного тероризму в ньому передбачено 95 млрд. Дивимося статті витрат, дотичні до України, як описані на сайті Сенату США (https://www.appropriations.senate.gov/imo/media/doc/emergency_national_security_supplemental_section-by-section.pdf):


"Розділ І, Міністерство оборони надає 48,43 мільярда доларів на подальшу підтримку США Україні в її боротьбі з росією. Це військова підготовка, обмін розвідданими, посилення присутності в районі Європейського командування відповідальність та інші допоміжні заходи до 31 грудня 2024 року, зокрема:


• $19,85 млрд на поповнення озброєння та обладнання США, наданих Україні з інвентаризації Міністерства оборони;


• $13,8 млрд, щоб надати Україні можливість переозброїтися шляхом закупівлі зброї та боєприпасів з оборонно-промислової бази США;


• 14,8 мільярдів доларів США на подальшу підтримку України через військову підготовку, розвідку, спільний доступ, посилення присутності та інші види підтримки.


Законопроєкт також включає 8 мільйонів доларів для Генерального інспектора Міністерства оборони (IG), який виконує функції спеціального інспектораIG для операції Atlantic Resolve, щоб продовжувати здійснювати нагляд за допомогою США Україні".


Іншими словами, про гроші безпосередньо Україні, тут, як і в наступних розділах, не йдеться. Радше, щоб покрити вже здійснені чи заплановані американські видатки. Для порівняння – витрати на Ізраїль з того ж розділу І, цілком конкретні:


"10,6 мільярда, включаючи 4 мільярди доларів на ізраїльську протиракетну оборону і 1,2 мільярда доларів на закупівлю системи протиракетної оборони "Залізний промінь".

2,44 мільярда на підтримку операцій Центрального командування США в регіоні, а також для заміни бойових витрат на озброєння в Червоному морі".


Йдемо далі, розділ IV про витрати Департаменту охорони здоров'я та соціальних служб в його допомозі біженцям та прибулим. Для цього розраховано "2,334 мільярда доларів... включаючи продовження дозволу для українців перебувати в країні у 2024 фінансовому році, щоб мати право на тi самі пільги біженства, як і ті, хто отримали їх у 2023 та 2022 рр.".


Цифра виглядала б привабливою в контексті земляків, якби не два "але". Перше: українців серед усіх біженців, кого прихистила Америка, вкрай мало, порівняно з вихідцями з африканських та південноамериканських країн. Про це свідчить офіційна статистика:  "У березні 2024 року США прийняли 85 біженців з України. У 2022 фінансовому році, який завершився 30 вересня 2022 року, США прийняли загалом 1610 українських біженців. Найбільше українських біженців прибуло в лютому 2022 року, в тому ж місяці, коли в Україну вторглася росія. У квітні того ж року Сполучені Штати взяли на себе зобов’язання прийняти 100 000 громадян України та інших осіб, які втікають від російської агресії в регіоні. Але наразі прийняли лише 2402 особи після російського вторгнення в лютому минулого року" (https://www.statista.com/statistics/1310881/refugees-ukraine-united-states-2022/).


Тим часом, семеро зі згаданих осіб, що прибули за океан влітку минулого року і мешкають у різних штатах США, повідомили авторові цих рядків таке: починаючи з квітня-2024го, їм припинили здійснювати урядові виплати. Пояснюють це закінченням дії державної програми допомоги Україні. Наші громадяни також отримали офіційні листи від американських установ, що іншої фінансової підтримки у майбутньому для них не передбачено. Незалежно від наявності неповнолітніх дітей у родинах, рівня їхньої забезпеченості чи інших чинників.


Але повернемося до законопроєкту. Витрати на Держдепартамент США та Агенцію з міжнародного розвитку США (USAID) у ньому теж мають статус "на українські потреби". Серед них: "299 мільйонів на охорону дипломатичних установ США в Україні, Ізраїлі та інших закладів ризику. А також для надання послуг американським громадянам, які їх потребують за кордоном".


Далі йдеться про "економічну допомогу Україні та країнам, які постраждали від вторгнення росії в Україну". Що це країни і котрі з них постраждали  так само, як наша, в документі не вказано. Зате він передбачає "7,85 мільярдів доларів на пряму бюджетну підтримку України". Однак, при цьому "включаючи заборону на відшкодування пенсій".


Крім того, буде виділено "додаткові 1,58 мільярда, щоб допомогти побудувати майбутнє самозабезпеченої української економіки в таких пріоритетних галузях, як зростання приватного сектора, транспорт і енергетика. Це включає додаткові 25 мільйонів доларів США для підтримки ініціативи з відновлення та стійкості на українських територіях, відвойованих у росії, та в Молдові".


 Ще 50 мільйонів планується "на здійснення продовольчої безпеки у світі, в тому числі внаслідок російського вторгнення". Або ж знову потреби України, яка несе винятковий тягар війни, прив'язуються до інших.


Те саме стосовно  "допомоги безпеці": "1,6 мільярда доларів іноземного військового фінансування для України та інших регіонів, що постраждади від російського вторгнення, в галузах протиповітряної оборони, артилерії, безпеки на морі, а також технічного обслуговування та підтримки партнерів.


300 мільйонів доларів на допомогу Україні у захисті її кордонів і просуванні верховенства права; і 100 мільйонів доларів на підтримку програм розмінування, боротьби з тероризмом і його нерозповсюдження".


Для порівння – ще раз про допомогу іншій воюючій країні: "3,5 мільярда, щоб допомогти Ізраїлю відновити територіальну безпеку і стримування [ворога]". І "додаткова допомога для партнерів на Близькому Сході» у розмірі 85 мільйонів на підтримку арабських партнерів на Близькому Сході, включно з посиленням антитерористичних можливостей".


Скільки саме дістанеться Україні "чистими" з перелічених витрат – нагадаю, наразі неухвалених – залишилося "за кадром".


Зате недавно стало відомо про ще одну велику витрату американського уряду, яка більш, ніж удвічі, могла б перекрити "60 мільярдів Києву": Дж. Байден звільнив студентів американських вишів від зобов’язань повертати кредити на освіту на суму 153 мільярди доларів (https://www.washingtonpost.com/education/2024/04/12/biden-student-loan-forgiveness-update-save-pslf/?utm_campaign=wp_the7&utm_medium=email&utm_source=newsletter&wpisrc=nl_the7&carta-url=https%3A%2F%2Fs2.washingtonpost.com%2Fcar-ln-tr%2F3d5f7b6%2F661911fec2855219e715b437%2F632d0a9b65077e6f96939326%2F25%2F91%2F661911fec2855219e715b437 ). Адже президентські вибори скоро, а молодь з новітніх центрів неомарксизму, американських університетів – традиційні виборці "демократів" США. Це майже 4,3 мільйона людей, за їхнє прагнення здобути диплом тепер заплатить держава США, поверне банкам студентські борги.


Гроші в Дж. Байдена є, та не для України.




Людмила Пустельник, Global Village Home


0 comments
bottom of page