Анти-хiт парад туристичних принад: туди НЕ варто їздити!
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Анти-хiт парад туристичних принад: туди НЕ варто їздити!

Або «ви що в нашому колгоспi забули?»

Лiто – пора вiдпусток. Зiпсованих вкраденими гаманцями, гидотним сервiсом за немалi грошi i неприязним ставленням мешканцiв. Нижче – список мiсць у свiтових столицях i не тiльки, якi краще обминати. Бо можна отримати неприємнi чи й небезпечнi ситуацiї.

Анти-рейтинг складено на основi вiдгукiв бувалих подорожнiх з 27-ми країн, звiтiв органiзацiй, що стежать за якiстю туристичного сервiсу та рекомендацiй мешканцiв згаданих мicт.

В Парижi

«Мiсто свiтла» не один десяток рокiв тримає сумнiвну першiсть як найбiльш недружня до гостей європейська столиця. Попри те, що бiльшiсть парижан англiйську знають, вiдповiдати на запитання будуть все одно французькою. Не розумiєте? Вашi проблеми, вчiть мову Гюго та Саган, як, стенувши плечима, вiдкажуть Рене чи Жак.

Парижани не дуже-то приховують, що численнi гостi їм в печiнках сидять, а тi платять взаємнiстю. Вiдома туристська приказка про те, що Париж був би чудовим мiстом, якби в ньому не було так багато французiв.

Двоє з них, мешканцi Парижа, чесно попереджають прибулих:

Олiв’є Жi: – Нiколи не встрявайте з Вашим авто в об’їзд навколо Трiумфальної арки (Arc de Triomphe)! Це – жах. В тому мiсцi сходяться 12 вулиць, а на дороз вiдсутня розмiтка. Гарантовано застрянете на годину-другу, заодно наслухавшись матюкiв багатьма мовами.

Черга до Лувра

Не треба намагатися потрапити на Ейфелеву вежу в суботу пiсля 12-ої дня влiтку! 2-3+ години в черзi таких самих бажаючих гарантовано. Хочете, щоб без драматизму? Сплануйте екскурсiю на рано вранцi чи увечерi i обов’язково – в буднiй день.

Не користуйтеся нашим метро влiтку – там вiдсутнi кондицiонери i смердить! Дуже щiльний натовп, дуже жарко й незатишно. Краще пересуватися мiстом пiшки, в Парижi це можна.

Прiсцiлла Шарль: – Ще про метро: обминайте станцiю Шатле (Châtelet Metro). Це вузлова, там перетинаються багато вiток, i завжди натовп. Нема вказiвникiв, дуже легко заплутатися в напрямках. Постiйно темно i весь час щось перебудовують, перегороджують, пройти по-людськи неможливо.

На залiзничний Пiвнiчний вокзал (Gare du Nord) пiсля того, як стемнiє – не ходити. Запах сечi в повiтрi i табуни кримiнального вигляду чоловiкiв, що тиняються туди-сюди. На роботу саме виходять нарко-дiлери. Якщо прибуваєте туди вночi, не затримуйтесь – просто виходьте з того вокзалу куди подалi.

Так само вечiрньої пори не ходiть через парк Булонський лiс (Bois de Boulogne) – повно проституток, чiпляються. Вдень, щоправда, парком пройтися навiть приємно.

Будете на Єлисейських полях (Champs Elysees) – не купуйтеся на принади нiчних клубiв навколо. Власне, принад там особливо нема – музика зазвичай погана, брудно, щось випити – вiд 20 євро за одну порцiю. Натовпи пiдлiткiв. Найгiрше, що пiзньої години жоднi таксi звiдти не їздять, будете пiшки чвалати.

Куди ще не ходити? Сайти tripadvisor, bluefoxtravel та tripsavvy не радять вечiрньої години тинятися по 18-му та 19-му районах та поблизу cтанцiй метро Маркс Дормуа (Marx Dormoy), Порт де ля Шапелль (Porte de la Chapelle), Порт де ля Вiльє (Porte de la Villiette) та Порт де Клiньянкур (Porte de Clignancourt). Iнакше гарнi шанси перетнутися з дрiбним кримiналiтетом.

Та незалежно вiд району, не треба забувати, що в Парижi – не лише вартi Вашої уваги архiтектура, музеї та кухня але й найпрофесiйнiшi на континентi кишеньковi злодiї. Тому грошi та документи радять тримати у внутрiшнiх кишенях. Великi суми з собою в мiсто не брати.

Париж парадний

Марта Грохaльська, студентка з Польщi, що живе в французьськiй столицi майже два роки, розповiдає як уникнути небажаного спiлкування з представниками арабської дiаспори: – Поширений мiф – що в Парижi є арабський квартал, куди бiлошкiрим ходити зась. Нема тут такого кварталу, але не зайве знати, що в районах Сен-Жермен (Saint-Germain) та Барбec (Barbes) компактно проживають вихiдцi з Пiвнiчної Африки. Скажу так: вдень ходити туди можна майже спокiйно, але коли не самiй – спокiйнiше. Iнакше свист услiд, якiсь сумнiвнi «комплiменти» вiд смаглявих хлопцiв. За мною якось ув’язалися двоє. Повернулася до них i кажу по-арабськи: «Харам алек!» Це все, що по-їхньому знаю, означає «грiх, соромно». Вiдчепилися, один навiть промимрив: «Вибачте, мадмуазель».

Антидот: Щоб побачити Париж i не клясти потiм, бронюйте квитки на жовтень або з другої половини сiчня i до середини квiтня: дешевше i натовпiв менше. До того ж, можна обiйтися без кондицiонера – без якого бiльшiсть парижан якимось дивом обходяться i в лiтню спеку. Збираючись туди на закупи, памятайте, що в недiлю магазини зачиненi, в тому числi й продуктовi.

В Майямi

Загалом, найвiдомiший в Америцi курорт – безпечний навiть уночi, але є мiсця, де треба бути пильними. Алекс Дiаз-Гранадос, що живе там вже 15 рокiв, радить не забувати про обережнiсть в Лiбертi-Сiтi (Liberty City) – зокрема, тамтешнiй «блошиний ринок», де часто крадуть, – Овертаунi, (Overtown), Вест Коконат Гров (West Coconut Grove), Малому Гаїтi (Little Haiti) та Малiй Гаванi (Little Havana):

– Якщо Ви туди заїхали або зайшли – найкраще, що я би радив зробити найшвидше – це звiдти вибратися. Особливiсть Майямi – це справдi мiсто контрастiв. Щойно Ви йшли добре освiтленою, доглянутою вулицею, а вже за поворотом – обiдранi стiни будинкiв Богом забутого району. Чиї мешканцi в кращому випадку подивляться на Вас вороже, а в гiршому – спробують «познайомитися», щоб вимагати грошей (переважно, на наркотики).

У нас також несприятлива iнфраструктура для пiшоходiв та велосипедистiв – дорiжок для них дуже мало, а водiї автiвок часто бувають агресивними.

Майямi Бiч (Miami Beach, пляжна зона) та центр мiста «славляться» усталеними традицiями кишеньковoго крадiйства. В районi Майямi Бiч не радять ходити самотнiм жiнкам пiсля того, як стемнiє – можна потрапити в небажану пригоду.

Тут поселилася чимала росiйська дiаспора. Алєксєй Мар’янченко, що живе там, радить уникати району вулицi Коллiнз (Collins Ave), де розташованi вiлли багатих росiян та готелi «на першiй лiнiї», ними ж заселенi.

Олеся Галько, жителька району Хеллендейл (Hallandale), пояснює, чому туди ходити не варто:

– Росiйський мат, голосно, просто на вулицi. «Шансон» з автiвок – теж на всю потужнiсть динамiкiв, часто кидають недопалки й пляшки просто на тротуар. Не те, щоб там було небезпечно, просто неприємно.

А на нашому пляжi в Хеллендейл англiйської чи iспанської вже майже нечутно, зате лунає росiйська. Також i за рахунок тих, хто переїхали сюди зовсiм недавно з Донбасу – пiсля вiдомих подiй. Тому й на Саннi Айлз (Sunny Isles) вiднедавна не їжджу, хоч ранiше в тамтешнiх магазинах українськi цукерки купувала – за роки в США встигла вiдвикнути вiд ненормативної лексики посеред мiста, не хочу назад звикати.

“Перша лiнiя”

Антидот: Селитися на вiдпочинок краще в районах Кендалл (Kendall), Авентура (Aventura), Пайнкрест (Pinecrest), Корал Бей (Coral Bay), Пальметто Бей (Palmetto Bay) – визнаних безпечними. Приїжджати туди – з початку лютого до середини травня: не так жарко, як влiтку, цiни нижчi, туристiв менше.

В Москвi

Чому українцям бажано взагалi не перетинати росiйський кордон, вiдомо надто добре ще з 2014-го. Але якщо все ж опинилися в столицi нашого агресивного сусiда, ось список районiв, де висока вiрогiднiсть попрощатися не лише з гаманцем:

Гаражний Посьолок, або «Шанхай», як про нього кажуть москвичi, розташований поруч з державним унiверситетом (МГУ). Понурi кримiногеннi сламси, пристановище дешевих авто-сервiсiв i нелегальних оборудок. Бiйки посеред вулиць i напади на чужинцiв – звичайна справа.

Бiтцевскiй парк в Коньково, бiльше схожий на лiс, на пiвденному заходi Москви. Тут серiйний убивця Алєксандр Пiчужкiн колись позбавив життя 49-х людей, поки його не спiймали в 2006-му. «Зате» вiдтодi в парку поселилися московськi сатанiсти. Частi випадки пограбувань та iншого насильства.

Комсомольская площа, яку не обминеш, якщо зiйшли з потяга на Ярославському, Казанському чи Ленiнградському вокзалах. Проститутки пропонують свої послуги посеред бiлого дня, багато жебракiв i просто пiдозрiлого вигляду публiки. Найкраще на цiй площi – опинитися за її межами.

Большой Садовий пруд. Вдень – мальовниче й вiдносно спокiйне мiсце. Увечерi сюди приходять ночувати на лавках бомжi.

Спальнi райони в Хамовнiках та Южному Бутово. В темну пору доби, якщо Ви на вулицi, то один з трьох – або наркоман в пошуках дози, або хулiган, або жертва нападу.

Лiдери за кiлькiстю вуличних пограбувань, в т.ч. й туристiв: райони Молжанiновський та Гольяново (на сходi мiста). В першому коефiцiєнт злочинiв на 10000 населення – 250, в другому – 80. Не набагато вiдстає Южний адмiнiстративний округ.

Туристичнi народнi розваги

Також не треба навiдувати Чєртаново Сєвєрноє (мiжетнiчнi вуличнi конфлiкти з вихiдцями з Кавказу). Чи Iзмайлово, особливо в зонi лiсопарку – кишеньковi крадiжки на тамтешньому блошиному ринку «Вернiсаж», пограбування, вимагання грошей, убивства. Багато бездомних собак, нападають.

У Вихiно – частi випадки пограбувань в районах залiзничної станцiї, авто-вокзалу та ринку. Теж саме – в Кузьмiнках, але за рахунок великого скупчення наркоманiв. Твєрской та Тєкстiльщiкi (ринок та залiзнична станцiя) – пограбування та випадки шахрайства. Справжнiй Клондайк останнього – улюблений туристами Арбат, там же давно й успiшно «працюють» кишеньковi злодiї.

Антидот: замiсть Москви поїхати до якогось iншого мiста не на територiї Росiйської Федерацiї.

(Далi буде)

Ештон Бест-Коровайний

Фото: vice.com, radiozu.ro, thebettervacation.com, eturbonews.com, hello965.com, kyivpost, co.nz

0 comments
bottom of page