Борис Джонсон: "Світе, не хвилюйся - буде Трамп! І Україна"
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Борис Джонсон: "Світе, не хвилюйся - буде Трамп! І Україна"

Updated: Jan 21



Колонка колишнього прем'єра для британській Daily Mail від 19 січня 2024 р. про значення ймовірної перемоги Дональда Трампа на президентських виборах у США. (Скорочена версія. Повний текст: https://www.dailymail.co.uk/debate/article-12983807/BORIS-JOHNSON-negronis-Trump-presidency-just-world-needs.html?fbclid=IwAR3ctD7SKK7DH1H_Inkjme12NUQbbE2hgXwOwHomXkxB5u7RNUHv4c4aimg.


"Нам усім потрібно подорослішати і звикнути до цієї перспективи (перемоги Трампа). Якщо він вчинить правильно і підтримає українців — а я вірю, що так і буде, — його президентство може стати великою перемогою для світу.


Дозвольте мені підкреслити, що жодним чином не применшую чудових якостей Джо Байдена, який зробив багато хороших речей і який є твердим атлантистом і другом України. Хоч я також не применшую кричущої помилки Трампа 6 січня 2021 року та бунту, що стався відтак на Капітолійському пагорбі.


Як я відтоді казав, він мав прийняти рішення виборців. Але врешті-решт це має бути справа американського народу, і всі ознаки свідчать про те, що вони не вірять, що його слід усунути від можливості обіймати посаду. Так само, як деяких високопоставлених демократів слід усунути з посад після того, як вони різко засудили легітимність дуже незначних перемог Джорджа Буша на виборах у 2000 і 2004 роках.


Але американський народ бачить, що жодні з хвастощів Трампа та жодна з подій — якими б потворними вони не виглядали — насправді не вплинули на остаточний результат, і що влада була передана мирно та відповідно до Конституції від однієї адміністрації до іншої. Розумні люди також бачать, що Трамп насправді не є потенційним диктатором. І почали обурюватися тим, що виглядає як юридичні хитрощі, вби позбавити його кандидатства у президенти. Та чим шаленіші намагання скасувати його, тим сильнішим він стає. Чим запекліше його вороги воюють із ним законодавством, тим більш нестримним він здається.


Ми повинні неупереджено подивитися на те, що відбувалося під час його попереднього президентства, як на орієнтир для майбутнього. Мої думки, звичайно, насамперед про Україну.


Це найважливіша боротьба нашого часу, і ми все ще робимо недостатньо, щоб допомогти цій героїчній нації. Протягом останніх двох років українці кладуть свої життя і терплять неймовірні труднощі за свободу — не тільки власну свободу, але й принципи свободи та демократії в усьому світі.


Вони можуть, повинні перемогти і переможуть.


Це означатиме терпіння та рішучість з боку їхніх друзів на Заході — і тому мене так, чесно кажучи, непокоять деякі поразницькі нісенітниці, які читаю. І мене тривожить думка, що деякі члени Республіканської партії США, схоже, хочуть визнати поразку і віддати суверенну і демократичну європейську країну на поталу темряві і тиранії.

І так, звичайно, враховуючи деякі погляди, які легковажно приписують Дональду Трампу з цієї теми, я глибоко розмірковував над тим, що може означати його перемога в контексті війни.


Який висновок можемо зробити із попереднього досвіду? Спершу запитайте себе: який американський президент першим став на захист України після вторгнення путіна в 2014 році?


Чи був це великий ліберальний інтернаціоналіст Барак Обама? Ні, панове.

Він не зробив нічого, щоб виштовхнути путіна з України, ні з Криму, ні з Донбасу. Не зробили цього ні французи, ні німці, ні, казати правду, тогочасний уряд Великої Британії. Вирішивши — таємничим чином — умити руки від цієї справи й довірити долю українців морально збанкрутілому "нормандському формату".


Саме Дональд Трамп дав українцям ту протитанкову зброю Javelin, яка — разом із британськими ракетами NLAW та іншою зброєю — була такою цінною для українців у битві за Київ. І, принаймні частково, завдяки цьому сміливому рішенню Трампа українці змогли приголомшити світ і змусити армію путіна бігти від української столиці.

Тож, що б вони зараз не говорили про Трампа, я не можу повірити, що він захоче увійти в історію як президент, який покинув напризволяще країну. Ту саму, що її раніше вже очевидно допоміг зберегти вільною.


Усім його прихильникам-скептикам щодо України в Республіканській партії я кажу: як ви можете зробити Америку знову величною, якщо дозволите російському тирану завдати повного приниження Заходу?


Трамп, звичайно, вимагатиме, щоб європейці платили більше за свою власну оборону, але, зрештою, це давня політика США (і насправді Великобританії також).


Я просто не можу повірити, що Трамп кине українців. Навпаки, зрозумівши, як він уже напевне це зробив, що з путіним не можна домовитися, я вважаю є хороший шанс: він (Трамп) подвоїть зусилля і завершить те, що почав, — дасть їм (українцям) те, що потрібно для перемоги.


Якщо це так, то є всі шанси, що за Трампа Захід стане сильнішим, а світ стабільнішим.


Чи можете ви дійсно сказати, що зараз світ почувається безпечнішим, ніж коли Трамп був президентом? Ви бачите скрізь зловмисність Ірану та вороже налаштованих "гравців", яких підтримує Іран. Ми бачимо, як путін скидає іранські безпілотники й ракети на українських цивільних.


Ми бачили, як ХАМАС — навчений і фінансований Іраном — розпочав найбільшу різанину євреїв з часів Голокосту. Тепер ми бачимо, як хусити використовують іранські ракети, щоб перервати глобальне судноплавство.


Я запитую вас, цілком серйозно, — ви дійсно думаєте, щось із цього відбувалося би зараз, якби Дональд Трамп був президентом протягом останніх чотирьох років? Якщо ви подивитесь на факти, то зможете стверджувати — і я можу це зробити зараз — що президентство Трампа може бути саме тим, що потрібно світові.


Саме Трамп раптово вразив усіх на початку 2020 року, жорстко ліквідувавши Касема Сулеймані, главу Корпусу вартових Ісламської революції Ірану. Дипломатичний світ мав свої заперечення з приводу. Але ж ми мало чули про Іран протягом решти президентства Трампа, чи не так?


Або візьмемо Сирію, де Башар Асад — ще один приятель Ірану — отруїв свій народ у 2013 році забороненою хімічною зброєю. Що зробила Америка за Барака Обами? Нічого. І що зробив Трамп, коли Асад знову застосував отруйний газ проти своїх же людей у 2018 році? За підтримки Великобританії Дональд так сильно вдарив по ньому і знищив стільки його літаків, що Асад більше ніколи не використовував хімічну зброю.


Ви, безперечно, можете стверджувати, спираючись на ці докази, що світові зараз потрібен лідер США, чия готовність застосувати силу та непередбачуваність є головним стримуючим фактором для ворогів Заходу. Якщо так, то цим лідером є Трамп. Ви можете стверджувати, що після жаху ковіду світові потрібен президент США, який є ентузіазмом вільних ринків і капіталізму. Якщо так, то це знову Трамп.


Тож усім моїм друзям-антитрампівцям кажу: заспокойтеся, люди. Чим більше ви будете хвилюватися, тим рішучішими будуть його прихильники — і перемога Трампа продовжуватиме переходити від можливості до ймовірності та до закріпленої впевненості.




Борис Джонсон








0 comments
bottom of page