Булеца, наш новий Шевченко
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Булеца, наш новий Шевченко

      20-рiчний хавбек молодіжної команди ФК «Динамо» Київ Сергій Булеца став мiжнародною зiркою протягом одного дня – пiсля того, як забитий ним на 65-iй хвилинi єдиний гол у ворота iталiйськтх суперникiв вивiв нашу команду у фiнал чемпіонату світу (U-20). Вперше в iсторiї України.

         Не обiйшлося без ложки дьогтю: наприкінці зустрічі італійці зрівняли рахунок, але після перегляду відео-повтору арбітр скасував взяття воріт через відмашку, допущену італійським гравцем. Чимало вболiвальникiв на iталiйських трибунах не приховували слiз.

     Зате тепер ми – у фiналi! У його вирішальному матчі наша команда зіграє з переможцем пари Еквадор  Південна Корея. Молодіжний чемпіонат світу вiдбувається в Польщі, фінальний матч – в місті Лодзь 15 червня. Тримаємо кулаки за наших, а наразi – що вiдомо про героя?

     Вихованець ужгородського СДЮШОРУ, якому зараз обривають телефони журналiсти. Народився в селi Зарiччя, з дитинства захоплювався футболом. Майбутню зiрку вчасно помiтили – i не аби-хто, а Олександр Фiлiп, вiдомий на Закапаттi дитячий тренер, якого також називають Шонi-бачi (в зв’язку з його угорським походженням). Було так: школяр Сергiй грав за свою команду, що змагалася з ужгородським СДЮШОРом. Булеца тодi забив 1:0, Зарiччя вигравало, та недовго. Бо господарi закотили гостям чотири м’ячi. Але юний талант все одно виграв – Фiлiп забрав його у свою команду. Велiв працювати над собою, «i тодi все буде добре».

        В 15 рокiв Сергiй перехав до Києва – пiсля пам’ятного для нього матчу з «Волинню». Ужгородцi програвали 0:1, тренер сказав, що на виправлення ситуацiї команда має  пiвгодини. Сергiй їх використав сповна, зробив двi гольовi подачi, i рахунок став 2:1 на користь закарпатцiв.

      Вiдтак був дзвiнок вiд Альберто Босхе, куратора ДЮСШ «Динамо». В столицi закарпатцевi довелося попрацювати над технiкою. Як зiзнається, постiйно залишався пiсля тренувань на додатковi пiвгодини – вiдпрацьовувати штрафнi. Це згодом придалося.

     Далi було тiльки вперед i вище: у турнірах під егідою УЄФА дебютував за збірну України (U-17) 26 жовтня 2015 року у відбірковому матчі чемпіонату Європи проти Молдови. 3 вересня 2016 року забив свій перший гол у чемпіонаті U-19, відзначившись у виїзній грі з львівськими «Карпатами» (1:1). Забив суперникам у матчі юнацької збірної України на молодіжному чемпіонаті Європи проти однолітків із Франції, де наша команда здобула перемогу 2:1. Потiм в плей-оф юнацької Ліги Чемпіонів київське «Динамо» обіграло туринський «Ювентус» – 3:0. Київський клуб контролював увесь хід гри, що й дозволило українцям обійти італійців – в тому числi, i завдяки красивому голу Булеци. Вiн провів на полі вісімдесят хвилин, після чого був замінений. Стадіон проводжав спортсмена  оплесками.

     На Мундіалі-2019 Булеца відзначився загалом трьома голами та двома результативними пасами. Ним вже зацiкавилися скаути iталйської «Лечче».

     Поза стадiоном: збирає прапорцi країн, в яких виступав, грає в компютернi iгри. Якщо це вiртуальний футбол, то змагається з «Барселоною». Улюблений тамтешнiй гравець – Мессi, з вiтчизняних – Коноплянка.

      Каже, що встиг полюбити Київ, хоч i дивується «не завжди прибраностi» нашої столицi на фонi iнших. В Києвi також мешкають тiтка та  рiднi брат i  сестра Сергiя. Мама залишилася в Ужгородi, батько живе в Черкасах. Дружить з Володимиром Зубашiвським (ще один гравець молодiжної «Динамо»).

      Не дуже довiряє прикметам – як-от ступати на поле з правої ноги чи не чистити зуби в день матчу. Несуєвiрний. Попри те, що завжди хвилюється перед грою – часом аж до тремтячих колiн.

       На думку Сергія він найбільш ефективний на позиції під нападниками: «Моє завдання – зав’язувати атаки. Ось я і намагаюся, завжди прошу м’яч, в будь-який момент готовий віддати пас. З ким з хлопців ми краще розуміємо один одного? Мені здається, з Юрою Козиренком. Ми можемо передбачати рішення один одного». Серед переваг динамiвцiв називає добру фiзичну пiдготовку, витривалiсть та агресивнiсть. Серед недолiкiв – недостатню швидкiсть мислення на полi.

     Колись Сергій обмовився, що мрiє зiграти проти збiрної Португалiї. А в українцiв 15 червня буде лише одна мрiя – щоб нашi хлопцi виграли чемпiонат свiту. Це буде нелегко: зважаючи не лише на тиск величезних сподiвань вiд команди, але й те, що на поле не вийде провідний захисник Денис Попов. Вiн напередоднi отримав травму (розтягнення зв’язок гомілкостопу).

      Зате точно гратиме Cергiй Булеца – i, як завжди, класно.

Eштон Бест-Коровайний

0 comments
bottom of page