Дефолт рф, дубль 3. Вже скоро, або "знову почекаємо"
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Дефолт рф, дубль 3. Вже скоро, або "знову почекаємо"



Або 27го, або.... Коли? 25 травня завершується термін міжнародної ліцензії OFAC, за якою рф може здійснювати платежі з обслуговування свого зовнішнього боргу.


Про це повідомляє Bloomberg (https://www.bloomberg.com/.../us-set-to-block-russian...) . В Департаменті казначейства США, від якого залежить рішення, єдності у цьому питанні нема. Одні наполягають, щоб ліцензію росіянам, незважаючи на все, поновити – "а що?". Інші, як секретар-шефиня відомства Дженет Єллен, а також в адміністрації Байдена – щоб ні. Тоді 26 травня рф визнають неплатоспроможною, а 27го державі-терористці оголосять технічний дефолт. Чи таки дотиснуть? Маю сумнів, зважаючи на передісторію питання.

Навіть якби оголосили, кремлеві дали досить часу – аж два місяці війни в Україні – щоб оговтатися і підготувати економіку до нових викликів. Автори «милосердя» – колективні США. Чому саме це визначення – росіяни заборгували багатьом західним країнам, але Вашингтон – така собі спільна парасолька для кредиторів, найвпливовіша. Для всіх, хто під нею, отримувати свій гешефт з боргу рф – нічого особистого, тільки бізнес.

Також і тому, що достатньо американських інвестиційних фондів тримають свої кошти в російських держоблігаціях, теж не бозна яка таємниця. Ці облігації щедро покроплені українською кров’ю? "Ну, так вийшло, ми тут при чому?".

Нагадаю, що було раніше. "Неминучого" дефолту рф, що відтак міг би суттєво вплинути на її спроможність вести війну в Україні, чекали спершу 4 квітня цього року, потім 5 травня. Кожного разу були ого, які сподівання – дефолтнуться орки, доведеться згортати "апєрацию". Надто, враховуючи, що більшість російських євробондів номіновані в американських доларах – тож Вашингтонові й карти в руки.

Але! Кожного разу Департамент казначейства США виводив з-під санкцій платежі щодо зовнішнього російського боргу, не переймаючись обуренням українців та світової спільноти: "Як поєднати незрозумілу поблажливість з риторикою "перекрити москві фінансові можливості"?". Ta риторика собі риторикою, і 4 квітня російські гроші спокійно надійшли на кореспондентський рахунок лондонського відділення американського Citi-bank’у. Ще через місяць росії знову допомогли уникнути дефолту, за тим же сценарієм – на зовнішній борг, мовляв, санкції не поширюються.

Тим часом, 25те вже близько. Ерефівські експерти на публіку, звичайно, не переймаються, що буде після цієї дати. Кажуть, що всередині "країни" жодного дефолту оголошувати не стануть, а коштів вистачить. "Не захотять брати в доларах – будемо в рублях платити" До речі, "дерев’яними" за зовнішній борг москва цього року вже розраховувалася. Крім того, використовуючи кошти вільних валютних резервів, навіть із заблокованих валютних рахунків – як хваляться в російському мінфіні.

Одне слово, були би схеми, а охочі їх підтримати завжди знайдуться у вільному демократичному світі.

Проте, "скока вєрьовачкє нє віцца"... Що буде, якщо рф таки оголосять дефолт? По-перше, до міжнародних судів підуть численні позови від тих, кому "федерація" заборгувала. Відтак – не менш численні арешти російських активів, "у найрізноманітніших юрисдикціях", якщо казенною мовою документів.

А далі, якщо дефолт визнають інші країни, настає так званий крос-дефолт, або ж ланцюгова реакція невиплат. Відмова щодо одного боргу унеможливлює розрахунок відповідно до інших зобов’язань. Тоді ще арешти. Тоді ж володарі цінних паперів можуть висунути вимоги до рф, щоб погасила всі облігації одномоментно.

"Ну, во-пєрвих, ето красіво". То як – "ура!", "будьмо!"?

Мушу зіпсувати чийсь оптимізм, коли раптом з’явився, показовим епізодом, який в ЗМІ промайнув без особливого розголосу. На початку тижня в Х’юстоні, Техас, російському генеральному консульству поновили сервіс у американському банку. В якому саме, наразі не кажуть, але відомо, що раніше, в березні, рахунки консульства заморозив Bank of America – бо санкції. Останні, взагалі-то, ніхто офіційно не скaсовував. Чи це банкіри так до дефолту рф готуються?

Х’юстоне, у вас проблеми: права та ліва руки не дружать. Втім, то не лише в Х’юстона...




Global Village Home





0 comments
bottom of page