Пакет на 1.85 млрд. дол. військової допомоги Україні: що і за скільки
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Пакет на 1.85 млрд. дол. військової допомоги Україні: що і за скільки


Система Patriot, яку надають - далебі не найдорожча стаття кошторису, недавно ухваленого Конгресом США для допомоги Україні. Усіх деталей, зрозуміло, не повідомляють, але ось що вдалося з'ясувати:


Повідомляє спеціалізоване видання Defence One: "На додаток до батареї Patriot, пакет, про який було оголошено, включає боєзапаси Joint Direct Attack Munitions (JDAM) з наведенням GPS; високошвидкісні протирадіаційні ракети, або HARM; близько 500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів; а також різноманітні інші боєзапаси та частини обладнання, такі як супутникові термінали" ( https://www.defenseone.com/.../zelenskyy-america.../381228/).


Тепер дивимося на ціну однієї системи Patriot, це 4 млн. доларів. А нам, нагадаю, дають наразі аж одну.


Також для порівняння дивимося на ціну 100 найновіших ракет системи Patriot, проданих на початку грудня Тайваню – це 882 млн. доларів (https://www.bloomberg.com/.../us-upgrades-taiwan-weapons...).


Ціна одного 155мм снаряда – 2000 доларів, множимо на 500, які нам дають, маємо 1млн. доларів.


Один боєзапас Joint Direct Attack Munitions – 25000, скільки саме таких дають – не вказують. Ок, військова таємниця, як-не-як.


Одна ракета HARM: ціни на неї називають різні, від 284000 до 870000. Теж невідомо, скільки їх отримає Україна.


Один супутниковий термінал – від 50 до 90 млн. доларів, саме вчасно їх оплатять, бо Ілон Маск недавно сказав, що безкоштовно для України більше своїх супутників не дасть. Всього, станом на вересень цього року Маскових над Україною було 23000.


Тобто: найгрубші гроші, як виглядає, з пакета буде витрачено саме на супутники. А Patriot, про який видання американських демократів по обидва боки океану кажуть, що це "ого, як дорого!" – далебі не найбільша стаття кошторису. Детальний таки не завадив би для ознайомлення, хоч колись. Бо дуже цікаво, як саме і на що конкретно витрачаються гроші американських платників податків.


Ще цікавіше, скільки би все те озброєння коштувало за ленд лізом, коли б надходило в потрібних кількостях. Та ленд ліз, здається, не почне працювати ніколи.


Танки Abraham's, вкрай потрібні для наступу на фронті, далекобійні ракети, літаки та інше важке озброєння, якого давно просить український уряд, до пакета за 1.85 мільярда не увійшли.



Global Village Home


Фото: https://cnn.com

2 comments
bottom of page