Перший день після катастрофи, розповідь жительки Кривого Рогу:
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Перший день після катастрофи, розповідь жительки Кривого Рогу:


"Чому вони підірвали греблю? Не лише в контрнаступі ЗСУ справа. Росіяни на ГЕС облаштували в підвалах катівні, вибухом приховали сліди страшних тортур і знущань, що ним піддавали в’язнів. Там багато наших в тих катівнях зникли".


Рівень води внаслідок вибуху на Каховській ГЕС дуже скрізь піднявся на Півдні, найбільше в Херсоні, він до нас близько. Нова Каховка ще ближче, і нас теж зачепило. Вчора сиділи без води цілий день. Потім її підключили, все ж таки, але якість жахлива – каламутна, іржава. Cтрашно виглядає. Весь бруд піднявся з дна! З-під крана воду лише як технічну використовуємо – підлогу помити, посуд, але потім все одно чистою сполоскати. Пити з-під крана неможливо, небезпечно.


Увесь Південь України – без води. А це поля, сади, городи. Може бути голод, значна нестача продуктів. Бо посадити зможемо, але якщо води не буде – всього решта не буде теж, забудьте про врожай.


Чому вони підірвали греблю? Не лише в контрнаступі ЗСУ справа, щоб його ускладнити. Росіяни на ГЕС облаштували в підвалах катівні, вибухом приховали сліди страшних тортур і знущань, що ним піддавали в’язнів. Там багато наших в тих катівнях зникли, а скільки саме - невідомо. Коли повністю зійде вода, а наші зможуть зайти в окуповану частину Херсонської області, там 10 Буч може бути.


Окупанти не дозволяють мешканцям з лівого берега виїхати із затоплених місць, навіть у бік росії – або стріляють в них, або завертають назад. Ті змушені на дахах власних будинків сидіти, з малими дітьми, під пекучим сонцем, весь час. Евакуації жодної на окупованих територіях не проводять. Це важко уявити, що там відбувається, а якщо коротко – масове знищення людей.


Найгірше, що міни, які вище за течією змило, на мілководді виринають, по 5-6 одночасно. А до них ніхто не може навіть наблизитися – бо це смерть.


Ми не сумніваємося, що росіяни підірвуть Запорізьку АЕС. Ніхто в нашому місті в цьому не сумнівається – що підірвуть усі шість реакторів. Недарма ж туди звозили стільки снарядів весь час! Вони ще минулого літа збиралися це зробити. Питання тільки, коли це станеться, та ніхто не знає. путін йде ва-банк. Хіба що його хтось зупинить?


Вранці сьогодні – пік високої хвилі. Зараз її ширина 5 км, швидкість води – 22 км. за годину, висота хвилі – 5 м. Кажуть, так буде протягом доби, потім піде на спад. Але тільки через тиждень, коли все вщухне, можна буде побачити масштаб завданої шкоди. Наразі тільки можемо здогадуватися, який.


З Криму повідомляють: багато хто тамтешніх людей вже зрозуміли, що води півострову, дуже ймовірно, може не бути і вирішили рятуватися від майбутньої гуманітарної катастрофи. Але окупаційна влада теж не дрімає: російський “сбєрбанк” запровадив обмеження, тепер через банкомат можна зняти всього 300 рублів щодня. На автозаправках – величезні черги, а подекуди бензину вже й зовсім нема.



Наталя Головко, м. Кривий Ріг


1 comment
bottom of page