«Полiт НEнормальний!» – анти-хiт-парад найгiрших авiа-лiнiй
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

«Полiт НEнормальний!» – анти-хiт-парад найгiрших авiа-лiнiй

       Ой, летiли дикi – та не гуси, а: стюардеси, що не знають нi англiйської, нi чемностi; Ваш багаж – в протилежному вiд Вас напрямку; смiття в салонi – разом з пасажирами всю дорогу i т.д. Нижче – список компанiй, що за Вашi ж грошi забезпечить Вам все перелiчене i зв’язуватися з якими не варто – навiть, якщо дуже хочеться заощадити на квитках. А також про те, як змусити їх компенсувати Вашi страждання.

Анти-рейтинг складено на основi звiтiв мiжнародних органiзацiй, що стежать за якiстю авiа-сервiсу, а також особистих вiдгукiв пасажирiв з 18-ти країн.

13-е мiсце. Avianka, Колумбiя. Лiтають у 108 напрямках до 26 країн. Двi авiа-катастрофи, в 1989-му та 1990-му, загалом загинули 178 людей. Безпеку перельотiв вiдтодi покрашили, все решта – нi. Найбiльше скарг – з приводу затримання вильоту i загубленого багажу.

Такi ж показники кепського сервiсу в Brussels Airlines, Бельгiя i Tarom, Румунiя. Персонал майже завжди не допомагає.

12. Vueling Airlines, Iспанiя. 131 напрямок, дуже дешевi квитки i такої ж якостi – обслуговування. Вiдмiненi рейси, вiдсутнiсть комунiкацiї, розгляд скарг може тягтися мiсяцями.

Ця ж позицiя – в Saudi Arabia Airlines. Брудно в салонах! Згiдно з вiдгуком одного з пасажирiв «нiби в допотопному автобусi трястися, а вони це називають «лiтаком».

Thomas Cook Airlines, британський перевiзник – з цього ж товариства. Незручнi крiсла, постiйно вимагають доплатити за те чи iнше, хамуватi, часто затримують рейси.

11. Мiжнароднi Авiалiнiї України, (МАУ). Надiйно безнадiйний сервiс протягом останнiх десяти рокiв. Вимагають обов’язкової електронної рестрацiї квитка заздалегiдь, однак сайтовi компанiї властиво «зависати» годинами i поводитися так само по-хамськи, як i працiвникам. Ноу-хау вiд МАУ: з тих, хто не зареєструвалися онлайн, стягують 10 євро в аеропорту, iнакше не пустять на борт.

На цьому ж «почесному» мiсцi – Czech Airlines, Чехiя. 95 рокiв у бiзнесi, понад 100 напрямкiв i лише iнодi компетентний персонал. Кепсько з англiйською.

10. Kuwait Airways та Air India принципово не користуються миючими засобами! Брудно в салонах, непрофесiйний персонал. А ще Kuwait Airways офiцiйно не любить громадян Iзраїлю – власницi паспорта цiєї держави кiлька рокiв тому вiдмовилися продати квиток, був скандал. Зате що стосується вчасного вильоту-прильоту, цi aвiа-лiнiї – трохи кращi. Серед гiрших, звичайно.

В Air India не просто бруд, а нехлюйство у вбиральнях; часто запiзнюються. Зате лiтають у 114 напрямках до 27 країн. Оскiльки належать до Star Alliance, то є шанс на дешевшi квитки в обмiн за вашi милi – якщо зважитеся з ними летiти.

9. Asiana Airlines, Пiвденна Корея. Хвалять за загалом чемний персонал, лають за дуже умовне виконання графiку i довгi затримки. Пiсля яких «забувають» погодувати пасажирiв.

8. Tap Portugal. Затримки рейсiв, загублений багаж, «все, як у людей». Не завжди зрозумiла цiнова полiтика щодо одиниць багажу. Прикро, що цю компанiю важко обминути, якщо летите до Лiсабона, оскiльки найбiльше обслуговують саме цей напрямок.

Теж на 8-му мiсцi Jet2.com, британський лоу-костер, ранiше називався Channel Express. Дешевi квитки, лiтають у 50 напрямках, переважно курортних. Все ок, поки щось не станеться з вашим багажем – скаргу або «не отримають», або будуть тягти з вiдповiддю до нового пришестя. Вашого, звичайно, до їхнього офiсу, iнакше ще позволiкають.

7.  Thai Airways, Таїланд, нацiональний перевiзник. Неприязний персонал, часто гублять багаж. Не в розумiннi «затримують», а остаточно.

6. Jet Airways, Iндiя. Середiй низький рiвень, плюс неохайнi салони. Такi ж вiдгуки про Tunisian Airlines, Тунiс, пригощають не завжди їстiвною їжею, надовго затримують рейси.

5. Aerolineas Argentinas, Аргентина. Стабiльно поганi вiдгуки, але є i добра новина – подорож «туди-назад» по країнi коштує всього 30 доларiв США. Так само лають iспанську Iberia, що лiтає до 128 країн в 47 напрятках. Скарги розглядає довго й нудно, зате рiдко – для задоволення пасажирiв.

4. Korean Air, Пiвденна Корея, до списку потрапили не через сервiс – загалом, цiлком пристойний – а через звинувачення власникiв компанiї в ухиляннях вiд сплати податкiв.

3. Ryanair, Iрландiя – безперечний лiдер серед лоу-костерiв за кiлькiстю скандалiв з невдоволеними пасажирами в 2018-му. В цьому роцi, щоправда, теж не краще: бо заманивши дуже дешевим квитком, з Вас здеруть додаткову плату за все решта, що в iнших – безкоштовно. Як-от – щоб летiти поруч з членами своїх родин чи багаж, що можете взяти з собою в салон. Зате дотримуються розкладу краще, анiж решта гiрших. «Побратими» з британської EasyJet також славляться дешевизною квиткiв i так само некомпетентним персоналом. В США до них приєдналися Frontier Airlines – внутрiшнiй лоукостер, що майже нiколи не виконує графiк.

2. Aeroflot, Росiя та Pakistan International Airlines, Пакистан. Постiйнi затримки рейсiв, загублений багаж, хамство персоналу. Пiсля недавньої трагедiї в Шеремєтєьво, Aeroflot – однi з найменш безпечних авiалiнiй, як i їхнi пакистанськi «колеги»: в 2016-му внаслiдок катастрофи загинули 47 осiб. Прикметно, що ще минулого року росiяни перебували наприкiнцi списку найгiрших. Ба, навiть були визнанi Trip Advisor серед кращих за цiновою полiтикою в 2018-му.

1. WOW Air – зовсiм не «вау» насправдi. Найгiрший перевiзник у свiтi за пiдсумками 2018-го. В березнi цього року WOW раптово вiдмiнили всi рейси, залишаючи пасажирiв напризволяще. Спiввiдношення «цiна-якiсть» нiби й виправдане: долетiти з ними зi США до Лондона чи iншої столицi старого свiту можна всього за 100 доларiв. Але тiльки за умови, якщо вони будуть летiти.

Як повернути грошi за зiпсований перелiт?

     Спочатку «маринували» в аеропорту годинами, не годували, потiм «катали» по летовищу ще якийсь час, але так i не злетiли. Знову почекали, вимотали всi нерви, пересадили до iншого лiтака – в якому виявилося, що мiсць для всiх бракує. Бо наплутала електронна система, зробила «овербукiнг», продавши бiльше квиткiв, нiж крiсел в салонi. Знайома картина? За таке й не тiльки Вам належить законна матерiальна компенсацiя.

     На 100% вiдшкодування розраховувати не варто, бо це той випадок, коли з паршивої вiвцi – хоч вовни жмут. Розмiр останнього залежить вiд ступеня Ваших страждань i авiа-компанiї. Але вимагати грошей можна i треба вже тiльки за затримку рейсу, якщо вона бiльша двох годин. За iншi «приємностi», як-от вiдмiнений рейс, в тому числi i в зв’язку зi страйком працiвникiв, затриманий багаж тощо – вони теж повиннi заплатити.

      До списку порушень входять, але ними не обмежуються: Вас повiдомили про скасований рейс менше, нiж за 14 дiб до дати вильоту; загубили чи пошкодили багаж, також з нього щось пропало; Ви запiзнилися на рейс з вини авiа-компанiї (затримка з попереднiм рейсом, або ж надто довго Вас перевiряли служби безпеки); вiдмовили в посадочному талонi (через овербукiнг чи з iнщих причин) тощо.

     Можна вирiшувати цi питання безпосередньо з перевiзником, а можна й з органiзацiєю AirHelp (https://www.airhelp.com/en/), чиї послуги повнiстю безкоштовнi i яка вже встигла зарекомендувати себе як надiйний адвокат постраждалих пасажирiв на усiх континентах. Разом з AirHelp можна добитися вiдшкодування в сумi до 700 євро, ще один їхнй плюс – питання вирiшують швидко, в деяких випадках грошi повертають й протягом доби. Зате авiа-компанiї з вирiшенням можуть тягти мiсяцями. Незалежно вiд того, як будете змагатися за свої кошти, пам’ятайте: робити це треба якомога швидше пiсля iнциденту i обов’язково зберiгати усi документальнi пiдтвердження подорожi та спiлкування з перевiзником.

Летите на похорон? Вам належить bereavement fare

Смерть близької людини за кордоном – це вже трагедiя, а квиток, щоб встигнути на похорон, нiколи не буває дешевим, бо замовляти треба за лiченi години до вильоту. Для таких випадкiв великi компанiї (не лоукостери) передбачають хоч незначну, але знижку – bereavement fare.

Сума залежить вiд полiтики компанiї. На неї можуть розраховувати найближчi родичi покiйного (син чи донька, рiдний брат/сестра, чоловiк/дружина) i лише на мiжнароднi рейси. Замовляючи квитки онлайн, bereavement fare отримати не можна, лише телефоном. Також треба надати довiдку про смерть, довiдку вiд лiкаря про дiагноз та iншi документи, що пiдтверджують сiмейний звязок.

Зрозумiло, родичевi небiжчика – не до збору паперiв, тож компенсацiю можна отримати й пiсля похорону – але не пiзнiше, нiж 90 днiв з дня смертi.

Авiа-лiнiї, що надають таку послугу: Air Canada, Air Alaska, Delta, Lufthanza, West Jet.

Ештон Бест-Коровайний

skytrax.com, trueactivist.com, skyscanner.com

Фото: airbaltic.com

farandwide.com

0 comments
bottom of page