"Президентка Обама" і фактор Пріцкерів
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

"Президентка Обама" і фактор Пріцкерів

Updated: Feb 16





Чи буде Мішель Обама знову/замість Байдена? Колишню першу леді готують  альтернативою немічному пенсіонерові – ЗМІ США. І чому в контексті  нової кандидатки від "демократів" на президентських виборах варто звернути увагу на активну присутність у публічному просторі Пенні Пріцкер.


 

Весілля грошей і політиків


Пенні – добре відома нам спецпредставниця  уряду Байдена з питань економічних реформ в Україні. Менше, натомість, знають, що вона –  давня приятелька пані Обами і була  головним гаманцем спершу сенаторської, а потім обидвох президентських кампаній її чоловіка.


А ще є завсідницею семінарів, круглих столів та інших навколополітичних тусовок за участю Оксани Маркарової, посла України в США (див. останнє фото зі спільної зустрічі в Chicago Council on Global Affairs). Оксана й Пенні, своєю чергою, дружать з іншою діаспорною пані, ексміністеркою фінансів України Наталею Яресько (за Порошенка). Світ тісний, надто американсько-українського панства при владі. Та про все за порядком.


Наприкінці вересня 2018го, тоді вже в статусі "екс" першої жінки країни, Мішель особисто провела шлюбну церемонію на єврейському весіллі в Чикаго (https://www.wmagazine.com/story/michelle-obama-wedding-vows-chicago-book-tour). Під традиційною хупою, для Стефані Рівкін і Джоела Серкаса. Молода – донька заступника мера Чикаго Роберта Рівкіна. Чиновника з обойми Джея Пріцкера, губернатора штату Іллінойс, рідного брата Пенні. Як і вона, супербагатія, в кожного – понад 3 мільярди доларів. Сумарні статки родини Пріцкерів – майже 37 мільярдів.


Та повернемося до весілля. Мама Стефані, Сінді, –  керівничка доброчинної фундації Пенні Пріцкер та її чоловіка Браяна Тpобера. Жених Джоел в 2018му – менеджер з інвестицій в Chicago’s DNS Capital, ще однієї з численних компаній Пріцкерів. Присутність "самих" Обам на родинній урочистості означала не лише її статусність, але й щільність політично-фінансових зв’язків клану Пріцкерів з "демократичною" елітою Америки. Давніх і наскільки ж заплутаних, не без непотизму й корупції.


В Чикаго, історичній вотчині "демократів", Барак починав кар’єру молодим і доволі безбарвним сенатором.  З Пенні познайомився в 1990х, ще коли викладав у коледжі. Мільярдерка Пріцкер допомогла здобути сенаторське крісло. Її ж фінансовій підтримці перший темношкірий президент США завдячує своєю найвищою посадою.  Версія для преси: повірила в харизму Барака. Але є також інша, непоетична й цілком прагматична. Про те як



Обама банкує


Журналіст-розслідувач Грег Паласт писав про це ще 19 років тому. Пенні Пріцкер тоді – спадкоємиця готельної імперії Hyatt, пізніше її продала, а також одна із співвласниць чикагзьського банку Superior. Федерали знайшли в роботі банку численні порушення й оштрафували на 460 мільйонів доларів. Пані Пріцкер сплачувати цю суму дуже не хотілося.


Паласт: "Вона сподівалася, що хтось змінить банківські регулятори та Міністерство торгівлі, щоб змогла уникнути усього цього лайна. Пріцкер представила Обаму, сенатора-неофіта, Робертові Рубіну. Це колишній міністр фінансів, колишній голова інвестиційної компанії Goldman Sachs і колишній співголовв Сітібанку. Навіть атеїсти визнавали Рубіна вищим божеством Уолл-стріт.


 

В обмін на допомогу Рубіна зі збором грошей на передвиборчу кампанію від великих банків Обама погодився призначити [соратників Прітцкер] Ларрі Саммерса та Тімоті Гейтнера на найвищі економічні посади у своїй адміністрації. Усі троє зіграли провідну роль у створенні дерегульованої банківської галузі, яка поставила економіку США на коліна у 2008 році. (Згадайте світову фінансову кризу-2008 – ред.).


Але високі посади Саммерса та Гейтнера були не єдиною платою Обами. Передбачалося, що Прітцкер стане міністром торгівлі на початку першого терміну Обами" (https://www.gregpalast.com/billionaire-bankster-breaks-into-obamas-cabinet/)".


Цьому перешкодила прикра несподіванка. В листопаді 2008 року, коли Обама збирався подати кандидатуру Пенні до Конгресу, "натовпи жертв Прітцкерів вирушили на масовий протест до Вашингтона. Це були нещасні працівники прибуткових будинків престарілих, якими володіє клан Пріцкерів через низку складних офшорних трастів". Санітаркам і доглядальникам платили копійки, врешті, їхній терпець урвався. "Президент Обама не захотів ризикувати своїм дутим іміджем захисника бідноти". Хлібна посада Пенні тоді не дісталася.


Але вона з тих жінок, які вміють чекати. Чотирма роками пізніше Обама пішов на другий термін і "повернув борг". Пенні отримала посаду держсекретаря з питань торгівлі, далі "перейшла у спадок" Дж. Байдену, куратором українських питань. (Ще на тему: "Українська вже не наша земля-2", https://www.globalvillagehome.net/post/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B6%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D1%8F-2).



Жінки з Чикаго й не тільки


Тим більше, що Пріцкери ніколи не складали всі яйця до одного кошика і

 "змащували механізми" обох суперників на виборах: поки Пенні збирала 750 млн. доларів на користь Барака,  її рідний брат і майбутній губернатор Іллінойса Джей працював співголовою виборчої кампанії суперниці Обами, Гіларі Клінтон. Це вже, вважайте, традиція чикагзьського клану – пригодовувати провідних "демократів".


І продовжувати робити ставки в нових реаліях. Зважаючи на давні стосунки родин Обам і Пріцкерів, важко не повірити, що цьогорічна виборча кампанія обійдеться без участі останніх. Тим більше, що в разі перемоги Трампа, Пріцкерам є що втрачати. Прощавай тоді, велика політико, для Пенні та її братів. Про них ще буде нижче, а наразі про кращу половину Барака.


 

Кулуарні розмови про неї як висуванку на виборах-2024 точилися ще з початку минулого року і в таборі республіканців, і "демократів". Тоді на рівні несміливих припущень. В січні ц.р. вихлюпнулися на сторінки преси, в т.ч. тієї, що належить "демократам". "Збіглося" з так само публічним обговоренням когнітивної неспроможності Байдена. Надто часто перший пенсіонер Америки втрапляв у незручні чи й відверто кумедні ситуації, на очах у всіх.


І ніби "випадково" 8 січня Мішель зізналася CNN, що "боїться перемоги Трампа на виборах". Хто хоч трохи в темі передвиборчих перегонів, знають, що "просто так" подібні заяви не робляться. Це був обережний крок у напрямку власних президентських амбіцій.


Олії до вогню підлила світська колумністка Сінді Адамс. В консервативному виданні The NY Post написала, що Обами вже ведуть перемовини з можливими донорами кампанії Мішель. Передбачається, що Байден зійде з дистанції в травні цього року, а вже в серпні 60річну Мішель можуть висунути кандидатом на конвенції "демократичної" партії (https://economictimes.indiatimes.com/news/international/us/michelle-obama-may-already-be-working-on-a-2024-white-house-bid-writes-columnist-what-is-her-game-plan/articleshow/107084791.cms?from=mdr).


Чому не Камала Гарріс, чинна віце-президентка? Бо встигла пересваритися з провідними "демократами". На тлі Камали Мішель позиціонують такою собі центристкою, компромісним варіантом "аби не Трамп", спроможним влаштувати більшість.


Яка, проте, не забула, що пані Обама має стійку нетерпимість до людей іншого, ніж у неї, кольору шкіри. Це коли у своїй магістерській праці називала "расистами" всіх білих лише тому, що білі (https://www.westernjournal.com/baldwin-michelle-obamas-running-2-damning-sentences-college-thesis-read-everyone/). Чи постійно, за будь-якої нагоди, наголошує, скільки натерпілася від білих в бутність першою леді й т.д.  


Екс-"перші доньки" Обам, Саша і Малія, добре засвоїли мамині цінності – були серед учасниць мітингів радикальної організації Black Lives Matter (BLM), що прокотилися країною після смерті засудженого наркомана Джорджа Флойда. Барак прокоментував, шо дівчата "все правильно зробили", він, як батько, пишається.


Як "допомагав" Україні в 2014му, умивши руки від загарбаного росіянами Криму, відомо надто добре, нагадувати не треба.


Зате посприяв цінним кадром, делегувавши відому діаспорянку Наталю Яресько рятувати українську економіку. З порятунком, щоправда, не склалося, зате пані Наталя прислужилася зростанню не менш видатного політика – посла України в США Оксани Маркарової (див. фото вище). За сумісництвом – вашингтонської рестораторки та відомої в американській столиці світської персони, не пропускає майже жодної з вечірок (Див. "Прапор з котлетою", https://www.globalvillagehome.net/post/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%80-%D0%B7-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%8E).


Пані Яресько, до речі – родом з Чикаго. Як і Пріцкери. Обами теж прожили там доволі довго. Справді тісний американсько-український світ.


 

 

Картина оливою про Пріцкерів,


Обам та Україну була б неповною без ще кількох шкіців до колективного портрета.

Отже, фінансиста Джея Пріцкера, нині губернатора, запустив на політичну орбіту губернатор колишній, Род Благоєвич. У 2003му призначив Пріцкера на посаду-трамплін – головою Комісії з прав людини Іллінойса. Той самий сумнозвісний "Благо", посаджений за грати на чотирнадцять років за хабарництво та іншу корупцію. У в’язниці провів вісім років,  отримав помилуванням від президента Трампа.


Життя за казенний рахунок Родові оформили й "завдяки" Обамі – коли той став президентом, Благоєвич вирішив продати звільнене Бараком місце в Сенаті. Оборудкою зацікавилися федерали. Патрик Фітцджеральд, федеральний прокурор тих часів, заявив, що "з боку президента Обами жодних порушень виявлено не було". Хто б сумнівався.


Однак, не Пенні і братом-губернатором єдиними Пріцкери вкоренилися в американський політикум. Брат-2 Ентоні керує The Pritzker Group, приватною інвестиційною фірмою, серед інших бізнесів володіє часткою в SpaceX Ілона Маска..

Ентоні також є членом консультативної ради Центру політики Азіатсько-Тихоокеанського регіону корпорації RAND. Відомої, серед іншого, своєю хронічно похмурою аналітикою про війну  в Україні. В останній доповіді з приводу радять США більше тиснути на Київ щодо "припинення вогню" та "зниження ескалації на лінії конфлікту... замість того, щоб концентруватися на поверненні території, що утримується росією" (https://www.rand.org/pubs/research_reports/RRA2510-2.html) .

 

Щодо НАТО, їх RAND теж закликає не дратувати зайве москву: "Подальше передове розгортання та інші заходи [альянсу], ймовірно, непотрібні для стримування опортуністичної російської агресії. Зате можуть зробити війну більш імовірною через неправильне уявлення [росіян] про наміри США".


Або ж "за мир" ціною України; таким аналітики під керуванням одного з Пріцкерів бачать світ, де Америкою керуватиме Байденів наступник.




Людмила Пустельник, Global Village Home



0 comments
bottom of page