Скандал з українським рестораном “Веселка” в Нью-Йорку
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Скандал з українським рестораном “Веселка” в Нью-Йорку



Діспоряни закликають бойкотувати популярний заклад, який працевлаштував відомого путініста Мосса Робсона (Moss Robeson).


Останній є автором низки онлайнових публікацій та блогером, що симпатизує російському очільникові і звинувачує в нацизмі прихильників української ідеї в Північній Америці.


Крім того, як пише на своїй Фейсбук-сторінці діаспорянка Катерина Л. (жінка просила не називати її імені), “Мосс фотографував українських дітей [діаспори], а також церкви, цвинтарі, зібрання. Потім публікував ці фото у себе в Твіттері (2000+ підписників), називаючи юних українців антисемітами й нацистами”.


“Веселка” – один з культових етнічних ресторанів Великого Яблука, розташований в районі Іст Віледж. Має репутацію промоутера української культури. Недавно відзнaчив 60 років і вважається легендарним місцем зустрічі діаспорян та всіх, хто шанують нашу кухню. Його називють "Малою Україною". Принаймні, так було донедавна. Зараз у Фейсбуці набирає обертів кампанія бойкотувати заклад.


З допису Катерини Л..: “Уявіть собі мій шок, коли сьогодні у “Веселці” я побачила... Мосса Робсона! Він збирався прийняти моє замовлення. Я відійшла убік і попросила офіціанта покликти менеджера. Офіціант підійшов і запитав, чи все гаразд. Відповіла, що у вас тут є запекло антиукраїнський працівник, і його потрібно звільнити. Далі почула таке:


– Хто, Мосс? Ми живемо в Америці, а Мосс має право свободи слова.


– Але ж ви підтримуєте людину, яка підтримує Путіна!


Підійшла господиня і запитала, чи може допомогти. Мене переповнювали емоції, я сказала, що у них працює чоловік, який публікує фотографії дітей і обзиває їх нацистами! В приміщенні запала тиша. Нарешті, підійшов менеджер і запитав, чи можемо поговорити надворі. В черзі стояли багато людей, які чекали, щоб увійти, і я почала голосно називти всі причини, чому Мосс не повинен працювати у закладі, що підтримує Україну. Менеджер відповів, що знає про Мосса, інші люди на нього вже скаржилися.



Питаю, чому ж тоді не звільнили, коли дізналися? Порадила, хай загуглить ім’я Робсона, щоб побачити, яка це жахлива людина. Менеджер спонукав мене говорити трохи тихіше, але в цей момент усі в черзі вже прислухалися. Він сказав, що залагодить цю справу, а я, що, хоч і люблю “Веселку”, поширю інформацію про неподобство. Що в них працює Мосс, і я переконаюся, що люди бойкотуватимуть цей ресторан. Подивимося, що вийде”.


Ще того ж дня нью-йоркери не лише українського походження почли залишати невдоволені відгуки на сайті ресторану, те ж саме вони роблять в соцмережах.

Ставлення до ситуації багатьох висловив у коментарі Ihor Mulyk: “Для “Веселки” працевлштувати Робсона – це ляпас КОЖНОМУ українцеві Нью-Йорка. Поки він там, я краще витрачу свої гроші де-інде. Крім того – всі наші церкви мають волонтерів, вони чудово готують українські страви, які значно дешевші від “Веселчених”. Яка ганьба!”.


На Фейсбук-сторінці ресторану інформації про скандал нема. Зате не бракує патріотичної символіки і повідомлень про війну рф проти України.


Facebook




Global Village Home


0 comments
bottom of page