Три сценарії для України від Кіссінджера (кожен гірший)
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Три сценарії для України від Кіссінджера (кожен гірший)


Давоська зрада України, продовження.


“Те, що зараз контролюють росіяни в Україні, власне, чисто Україною не є, бо росія цими землями володіла протягом століть“. Отже?... Далі розумійте, як хочете. Автор цитати – не соловйов чи пєсков, а людина, що претендує на звання гуру геополітики – Генрі Кіссінджер. Кепсько, як бачите, знайомий з нашою історією. Теза озвучена для журналу The Spectator, видання, яке читає світовий політичний істеблішмент, свіже інтерв’ю від 2 липня (https://www.spectator.co.uk/article/there-are-three-possible-outcomes-to-this-war-henry-kissinger-interview) . По суті – розвиток давоського хамства, коли місяць тому колишній топдипломат США радив нам поступитися територіями “задля припинення війни і досягнення миру”. Цього разу пішов далі, назвав аж три майбутні сценарії для України. Спойлер – з них кожен гірший.


Чому повз цю його балачку не варто проходити повз? Бо Кіссінджер – такий собі провісник ідеології, якої не можуть дозволити собі уголос чинні президенти чи інші сильні світу цього. Ті би й не проти схиляти Київ до капітуляції, але ж не комільфо після гучних заяв про повагу до наших суверенітету і боротьби за свободу. Те, що крутиться у них на язиках, говорить відставний пенсіонер. З нього наче й не спитаєш – офіційно не при владі, завжди можна списати на прояви деменції. Зате в публічний дискурс впровадили потрібний наратив, почали готувати грунт для відступу і західну громадськість до зміни політичного клімату щодо України.


Врешті, чому лише західну? Низка російських “змі” вже радісно підхопила заголовки в дусі, що “Кіссінджер прізнал правоту рф в конфліктє, прєдлагаєт Кієву условія міра”. Справа за “малим” – щоб так само “прізналі” у Вашингтоні чи Брюсселі.

Що пропонує Кіссінджер: “Якщо Росія залишиться там, де вона є зараз, вона захопить 20 відсотків України та більшу частину Донбасу, основну промислову та сільськогосподарську зону, а також смугу землі вздовж Чорного моря. Якщо вона залишиться там, це буде її перемога, незважаючи на всі невдачі, яких росіяни зазнали на початку війни. І роль НАТО не буде такою вирішальною, як вважалося раніше.


Інший результат – спроба витіснити Росію з території, яку вона отримала до війни, включаючи Крим, і тоді, якщо війна триватиме, постане питання війни з самою росією”.


Остання фраза – це “елегантно”, мов ампутація серпом органів, відсутніх у колективного Заходу. Або ж спроба зміщення акцентів. Оцініть красу формулювання – не “війни росії” проти цивілізованого світу, а війни саме з нею! Звідки рукою подати, що відповідальна за наслідки зовсім не москва, а ті, хто з нею не погоджуються.


Нарешті: “Третій сценарій, який я окреслив у Давосі, і який, на моє враження, Зеленський тепер прийняв. Це, якщо вільний світ зможе утримати Росію від досягнення будь-яких військових завоювань, і якщо лінія зіткнення повернеться до позиції, з якої почалася війна (24.02.2022 - ред.), тоді поточна агресія буде явно переможена. Україна буде переозброєною і тісно пов’язаною з НАТО, якщо не буде його частиною. Питання, що залишилися, можна залишити на переговори. Це буде ситуація на деякий час заморожена”.


Жодне з Кісінджерових одкровень не передбачає повернення під контроль України окупованих рашистами Криму і Донбасу. Жодне!


Даруйте мою не французьку, але "Kissinger my ass good bye" з таким “умиротворенням” агресора нашим коштом і задля спокою Америки та Європи. Фраза в довільному перекладі з мови вашингтонської дипломатії означає пропозицію поцілувати сідало у відповідь на завідомо непристойні пропозиції.




Людмила Пустельник, Global Village Home



1 comment
bottom of page