"Турандот" з кров'ю
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

"Турандот" з кров'ю

Updated: Mar 14


Диригентка Оксана Линів дебютувала в Метрополітен-опера, Нью-Йорк. Там ставили "Турандот" – за участю російської співачки Єлєни Панкратової (на другому фото нижче).


Українську зірку не збентежило, що ця солістка Маріїнского театру в петербурзі та Баварської опери  давно співпрацює з відомим путіністом Валєрієм Гєргієвим, він підтримує війну в Україні. Вже не згадуючи про західний тренд уникати запрошень росіян на світові сцени.


Тож спільний з російськими артистами майданчик зараз виглядає, щонайменше, неетично. Надто, після відомих останніх подій, коли в Одесі від рашистського дрона загинули 12 українців, 5 з них – діти. Прикметно, що Оксана Линів відгукнулася на трагедію своїм Фейсбук-дописом:



Який сусідить з іншим – про дебют диригентки у Метрополітен. В ньому, звичайно, не згадувала про росіянку:



Захоплений відгук диригентством Оксани написала The New York Times: "Коли Линів доводила оперу до хвилюючого завершення, публіка не могла стримати свого ентузіазму, перекриваючи останні такти партитури бурхливими оплесками, а золоте конфетті тріпотіло на сцену з крокв. Овації, очевидно, стосувалися яскравої сценічної картини, але оплески для сольного смичка Линіва були також для диригента" (https://www.nytimes.com/2024/02/29/arts/music/turandot-met-opera-review.html).



Натомість, українські користувачі Фейсбука не поділяють ентузіазму диригентки та часопису. На сторінці Marta Fedoriw, яка розмістила допис про дебют Линів, є і такі коментарі:


Oksana Davyda (переклад з англійської - Л.П.): "Ви забули згадати про російську співачку на сцені. Який сором. Зрадницька акція. Вам не здається, що диригувати російською оперною співачкою сьогодні недоречно? Кому цікаві огляди NYTimes, про яку честь Україні ви говорите? Це така ганьба, в час кровопролитної війни в Україні! Замість того, щоб говорити «немає російської культури», Оксана займається бізнесом з росією! Як вона сміє ігнорувати війну!Але вона, звичайно, одягнена в жовто-блакитне. Чи цього достатньо, щоб називатися "патріотом"..?



Пані Линів не вперше бути поруч з російським мистецтвом під час війни рф проти України. В квітні 2022го спалахнув скандал щодо її відмови бойкотувати постановки Чайковського на європейських сценах, як це зробили інші українські зірки: https://life.pravda.com.ua/culture/2022/04/1/248063/ Тоді Оксана диригувала "Іолантою" Чайковського на сцені Болонської опери. Також заявила: "Підкреслюю ще раз – НАВМИСНО – в моїх наступних концертах стоять твори, зокрема, Чайковського та Стравінського. Цю стратегію я проводила ще до війни, але зараз ці питання отримали ще більше актуальності та невідкладності".



Global Village Home


0 comments
bottom of page