Чому наша культура непотрібна Україні?
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Чому наша культура непотрібна Україні?



Xто може відповісти на запитання, навіщо рідні бовдури в Кабміні та у відділах "типу культури" міськрад настільки нахабно отуплюють національну музичну традицію?


Чому Василь Сліпак за життя не давав концертів у Київській опері? Скільки оперних постановок з партіями для Сліпака було поставлено в Одеській і Львівській операх?


Чому ніхто не організував конкурс танцівників імені С. Лифаря? І чому ніхто не подумав, навіщо артиста балету Вадима Пісарєва залишили в Донецку в 2014му? Та чому він не виступав на сценах в Києві – хіба були яскравіші від нього до 2014 р.?


А чого не підримували артистів в Луганську і в Донецку, які після 2014го продовжували ставити на українській сцені опери й вистави? Аж до 2018р., це факт, реально так було.


І куди подівся конкурс піаністів імені Володимира Горовіца?


Зате піаністка-рашистка з Києва В. Лисиця* досі гастролює за кордоном, після 9річного приниження України і отримання громадянства "днр"! Чому ніхто не перешкоджає її "насильству" над музикою, в т.ч. це мали б робити ті, хто їй дали їй освіту й шанс? Допоможіть їй попрощатись з Америкою! Вона вже починає писати про себе, що родом з "маскви".


Чому досі Україна не підхопила "чарівний келих" нації-носія традицій високого мистецтва" і не почала себе реалізовувати як країна оперного співу і балетної майстерності? Де вони, запрошення корейцям, китайцям та іншим азійським країнам, що " маква" закінчилась, і почалася епоха Київської оперної і балетної традиції, класичної інструментальної гри ? "Свято ж мєсто" – і його треба забирати, не зволікаючи!


Насамкінець – чому нікому не спало на думку організувати конкурси баяністів і акордеоністів імені Миколи Ризоля? Він ще за життя був хрестоматійним композитором, Ризоль – відомий музикант-викладач.


Це все навмисне ось так нічого не робиться – для отуплення і приниження нації? Чи все банально-традиційно, як в нас завжди було: нездарні вороги і колаборанти окупували Мінкульт?


* В США та Західній Європі скасували низку запланованих, було, виступів скандальної Валентини Лисиці, яка давала концерти в окупованому Маріуполі. З 2014 року активно підтримувала росію й путіна. Також отримала паспорт так званої "днр". Є громадянкою Америки з середини 1990х, куди емігрувала з чоловіком Олексієм Кузнєцовим.



Юлія Глушко (Raduga Yulita), м. Львів


0 comments
bottom of page