Шрі Ланка, "майдан", росія
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Шрі Ланка, "майдан", росія

Updated: Jul 10, 2022


Воно нам, звичайно, майже, як на Марсі – революція на клаптику землі в Індійському океані. Найбільше відомому цейлонським чаєм і красивими пляжами, від нас дуже далеко. Якби не деякі паралелі.

Наразі повідомляють про 200 вбитих і напади організованих банд на багатші дільниці. Президент з іменем, як мрія логопеда, Готабая Раджапакса, вже повторив «подвиг» Януковича – втік з країни, подалі від народних заворушень. Цілком можливо, що на "большую зємлю" рф. З нею острівна держава, що в боргах, мов у шовках – 51 млрд. доларів тільки зовнішнього – має близькі стосунки ще з часів ссср. Інтим настільки глибокий, що уряд Шрі Ланки (Цейлону) офіційно виправдав війну москви в Україні як "необхідність". Нафту в рф купували, санкції обходили, путіну до рота заглядали. По російському телебаченню острів рекламували, як туристичний рай і не згадували, що тамтешня інфляція сягнула 54%.

Інший "великий брат" – Китай. Oфіційно володіє аеропортом в столиці, Коломбо, летовище забрали собі за борги. Взагалі, ті двоє, Пекін та москва хронічно підтримують Шрі-Ланку в міжнародних структурах, і завжди саме "завдяки" їм татешня влада виходила сухою з каламутної води скандалів. В 2009му країни ЄС разом із Канадою та Мексикою вимагали в армії Шрі-Ланки припинити вогонь, а заодно й громадянську війну. Китай і росія наклали вето. Іншого разу хотіли притягти уряд до відповідальності за військові злочини, але... Знову ті самі ветувальники.

Грошей, щоправда, давали все менше. Китай останнім часом більше зацікавлений інвестувати в Філіппіни та Африку, аніж у Шрі-Ланку. Москва ж загрузла на нашому Сході, коштує дорого.

Хоча вже традиційно для рф під час війни Цейлона з повстанцями, "тамільськими тиграми", росіяни присилали на острів своїх фахівців тренувати урядові збройні сили. Наслідки війни – до 100000 вбитих шріланкійців, не без російської "допомоги".

Уряд – то такий собі колективний путін-довгограй з місцевим колоритом. Влада, по суті, не змінювалася десятиріччями, бо на її верхівці завжди опинялися члени одного й того ж сімейного клану. Корупція, злидні населення, плюс так само довга історія міжетнічних збройних конфліктів – "остров нєвєзєнія в сінєм морє есть".

І так би собі острівна диктатура тяглася ще невідомо, скільки, якби народу днями не увірвався терпець: сьогодні в розкішному басейні президентської резиденції плавають повстанці. Як є, в одязі та взутті. На вулицях – десятки тисяч протестувальників.

Чим закінчиться – невідомо, але дуже здивуюся, якщо москва з Пекіном не спробують ще відірвати по своєму шматку від цейлонського пирога.

Також є надія, що до влади прийдуть зовсім інші люди, які не підіграватимуть агресорові на міжнародній арені.



Global Village Home


0 comments
bottom of page