Як святкували День вишиванки
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Як святкували День вишиванки

   16 травня 2019-го було також присвячено всiм українським полiтвя’зням.

       Традицiю започаткувала Леся Воронюк ще в 2006-му роцi. Тодi  –студентка Чернiвецького унiверситету, сьогоднi – письменниця. Один iз студентiв-одногрупникiв щодня приходив на заняття у вишиванцi, що й пiдказало iдею свята. Дiвчина хотiла вшанувати нацiональний символ i популяризувати його серед молодi. Iдея сподобалася не лише в Українi i швидко стала гiпер-популярною. Вже в 2017-му День вiдзначали в 60 країнaх свiту.

Канадський прем’ер Джасiт Трюдо теж вчора вiдзначав День вишиванки

          Про вишиванку, серед iншого, вiдомо таке: її першими винахiдниками на наших теренах вважаються легендарнi предки українцiв, скiфи. Про це повiдомляв у своїх записах давнiй iсторик Геродот, свiдчення цього декору на одязi знаходили i пiд час археологiчних розкопок (срiбнi бляшки з VI сторiччя, на зображеннях людей – костюми, iдентичнi з бiльш сучасними).

         Першим, хто поєднав вишиту сорочку з дiловим костюмом, був Iван Франко, основоположник тренду. В ХХ ст. його пiдхопив Микита Хрущов, вишиванку вслiд за ним разом з пiджаком стали носити компартiйнi чиновники.

Леся Воронюк

Перша «вишивана» рок-зiрка – це Джим Моррiсон, лiдер гурту «The Doors». Нацiональну сорочку з вiзерунками йому подарував художник Ендi Ворхол, нащадок українських емiгрантiв.

Cьогоднi українська вишиванка – атрибут одягу не лише в Українi, вона впевнено продовжує крокувати свiтовими подiумами. Це вбрання носять на всiх континентах, а серед його шанувальниць – Келлi Осборн, Сальма Хайєк, Клаудiя Шиффер та чимало iнших.

Анна Турчин

Фото: unian, eng.uatv.ua, vogue, .vezha.org 

0 comments
bottom of page