Дірява діжка діджиталізації і скандал з FTX
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Дірява діжка діджиталізації і скандал з FTX

Updated: Nov 21, 2022


Подякуйте американським "демократам" за чергову українську втрату, але сядуть не всі. Якщо взагалі хтось.


Спостерігаю, як в онлайні з’ясовують стосунки українці США на тему свіжого скандалу, банкрутства криптовалютної біржі FTX, і як у нього впрягли Україну її великі "приятелі" з Капіталійського пагорба. Втрати фінансові – 100 мільйонів доларів у криптовалюті, таку суму називають фінансові аналітики. Це цифрові донати, які мали піти на ЗСУ. Плюс втрати репутаційні. Про останні – нижче, а сваряться ж земляки в Америці з улюбленого нашого приводу: хто як (не так) сказав у контексті скандалу про керівництво країни. Бо йому зараз треба тільки допомагати, адже війна.


Справедливо. Та котрі з вас, пані та панове, правіші, розводити по кутках рингу не буду. Мені інше важливo: дізнатися, хто вони, діячі, які підказали українському урядові, без перебільшень, злочинне рішення? Не просто мега кретинське, коли внаслідок вгатили крипту на армію в щиру "піраміду". Про FTX було відомо, що саме "піраміда" трохи не з перших місяців її існування. Керували біржею люди без хоч трохи досвіду й освіти, коли відверто – шмаркачі-дилетанти, зате величезними амбіціями. (На фото вгорі - виконавчий директор Сем Бенкман-Фрід). Досить є згадок про підозрілий статус FTX в онлайні, елементарно ж погуглити! Плюс попереджали давно: дуже, дуже ризиковано тримати криптозапаси на біржі.


Ні, в Україні не спромоглися бодай трохи перевірити. Хоч у нас є аж ціле міністерство діджиталізації! Це ваша, пане міністре Михайло Федоров (на фото нижче - ред.), парафія – упевнитися, що контора, якій довірили донати на армію (армію, Чарльзе!), надійна. Щоб потім, через ваш, делікатно кажучи, недогляд, не тицяли пальцями у вашого ж шефа Зеленського. Бо питають, звісно, насамперед з президента. А їх там семеро в команді міністерства: Олексій Вискуб, Олександр Шелест, Валерія Іонан, Олександр Бортняков, Георгій Дубинський, Іван Турчак. Молоді, красиві, впевені, на фото на сайті мінцифри усміхнені...


Еге ж, ті з FTX такі самі.


За вручення нашої крипти саме цій біржі треба присуджувати немаленький термін: настільки бездумно поводитися з грошима для військових може тільки зрадник. Чи той, кому категорично "якось буде"; в умовах війни це прирівнюється до зради.



Тільки ось проблема в тому, що "хтосі" навряд чи не знали про ризики, бодай здогадуватися мусили. Не вірю в клінічне імбецильство геть усіх в мінцифрі, мінфіні, МЗС, посольстві України в США – я нікого не забула?; без двох останніх теж навряд чи обійшлося. Навіть знаю, як будуть виправдовуватися: підказували впливові люди з Вашингтона, керівної і спрямовуючої партії в США, "демократичної". Ще виправдання – як же ми могли не послухати, коли Америка нам зброю дає? Справді, залізний аргумент. А пересвідчуватися, чи тобі в мішку разом з котом ще й свиню не підсунули, в трускавецьких академіях, звісно, не навчали.


(Якось мимохіть згадалася минулорічна ковідна епопея від мінцифри - пам'ятаєте тотальну примусівку з ваксо-цидулками в "Дії"? За тими ж "викрійками", спущеними з-за океану, шили невколеним українцям діло "ворога народу". Не маєш цидулки - не маєш прав. Тепер знову повірили "друзям", "Дія"чам не вперше на граблях рок-н-ролити).


Тим часом, згадану "демократичну" партію на недавніх виборах, як відомо, круто спонсорувала FTX, і це через неї з Києва здійснювалися трансакції на кампанію "демів" – такі попередні висновки розслідування республіканців США. А ті хлопці мають отакенний зуб на Джо і Ко ще з минулих президентських виборів. Повірте, розслідування дотиснуть, і не лише щодо FTX. Полетять голови, посади, репутації, в Києві теж.


Тож людям з команди Зеленського, які в темі, поки ще не пізно варто би просто зараз вийти з тіні і вголос назвати імена "кураторів" з Америки, які нараяли їм FTX. Це не лише задля власної безпеки, національної теж, не перебільшую. Бо "респи" з січня керуватимуть Конгресом, і президентське крісло-2024 теж за ними.


Але в Україні з приводу збанкрутілої біржі – патологічне мовчання, хоч скандал по всьому світу вирує вже другий тиждень. Це те мовчання, яке аж ніяк не золото.



P.S. Одна з перших реакцій на скандал з біржею з'явилася в українському ЗМІ лише 17 листопада. Публікація в "Економічній правді" проблеми з криптою для ЗСУ заперечує, зв'язки через FTX з "демократами" також : https://www.epravda.com.ua/news/2022/11/17/693947/

Далі буде.




Людмила Пустельник, Global Village Home




0 comments
bottom of page