Елітна нерухомість та конфлікт інтересів посла України в США О. Маркарової
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Елітна нерухомість та конфлікт інтересів посла України в США О. Маркарової

Updated: Aug 8, 2023



Чоловік амбасадорки Данило Волинець володіє не тільки рестораном “Рута” у Вашингтоні. Він також є фактичним керівником “Українського дому”, культурного центру при посольстві. Попри те, що на сайті Ukraine House його названо лише членом наглядової ради. Крім того, на пана Волинця також записано інший бізнес в Америці, а ще – розкішну трикімнатну квартиру на океанському узбережжі Флориди.



Дипломатія поблизу моря


Площа житла – 278 кв., або ж 3000 кв. футів, одиниця виміру в США. Сьогоднішня оцінювальна вартість – 836 810 доларів. Сума податку за гніздечко над морем посольського подружжя – 14 160 доларів. Ринкова ціна домівки, щоправда, може стартувати від 1 500 000 (станом на серпень 2023 р.). Адже розташована в курортному містечку Помпано Біч; дані онлайнового сервісу пошуку людей, в т.ч. зареєстрованих власників нерухомості та бізнесу в США, Instant Checkmate https://www.instantcheckmate.com/ .



Ресурс вказує рік народження господаря, Danylo Volynets – 1958й, такий же, як в законного супутника життя Oksana Markarova. Її саму на сайті названо як “можливого партнера” Danylo Volynets.


Ще одна заявлена родичка – донька подружжя Марія:



Помешкання по вулиці 1*** S Ocean Boulevard відомий в Україні банкір придбав ще в 2018му за 760 000 доларів. Відтоді тільки зростало в ціні. Ще б пак – близько до пляжу, з вікон відкривається казковий краєвид, на території житлового комплексу є басейн.


Утримувати цю нерухомість недешево, як свідчить прайс-лист подібної на сайті Curated Residences, торгує елітними оселями (https://www.curatedresidences.com/homes/1100-S-Ocean-Blvd/Pompano-Beach/FL/33062/140859354/?regformcomplete=propform).


Ось для порівняння ще одна, по тій же вулиці S Ocean Boulevard, за номером 1100, квартиру виставлено на продаж. Вдвічі менша метражем від записаної на п. Данила: 1540 кв. футів, і в ній всього дві, а не три ванні кімнати:




Щомісячна плата за прибирання цієї квартири для майбутніх мешканців – 3537 доларів. Таку ж суму, але вже за рік, стягують як так званий “асоційований внесок”, витрачається на благоустрій території, прибирання сміття тощо.


Втім, Данило Волинець може собі дозволити – як далебі небідний чоловік. Разом з дружиною скандально відомий в Україні фінансовими оборудками навколо “Активбанку” (https://nashigroshi.org/2015/12/14/finansova-udacha-zamministra-finansiv/ , https://znaj.ua/dossier/287-oksana-markarova-biografiya-i-dosye-kompromat).


Та віднедавна п. Волинець зажив собі ще популярності в українському сегменті соцмереж як американський ресторатор. Відповідну довідку про цю сторону його діяльності також можна знайти на вже згаданому Instant Checkmate:



(Більше про “ресторанну дипломатію” подружжя Волинця-Маркарової – див. “Нема ленд лізу. Є ресторан у Вашингтоні від посла О.Маркарової”: https://www.globalvillagehome.net/post/%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4-%D0%BB%D1%96%D0%B7%D1%83-%D1%94-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D1%83-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%82%D0%BE%D0%BD%D1%96-%D0%B2%D1%96%D0%B4-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0-%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%97).




Хоч борщі-вареники “Рути” – не єдиний бізнес проєкт першого чоловіка українського посольства в США. Йому також належить “Українська ресторанна концепція”, зареєстрована в липні цього року:


А перед тим, в 2015му, було інше підприємство, зараз недіюче, Florida Vacance, “Відпустка у Флориді”. Вочевидь, у подружжя фінансистки, яка стала дипломатом, і ще одного фінансиста вже давно є теплі почуття до сонячного штату. Америку вони люблять! Навіть, коли відпочинковий бізнес, виглядає не пішов.



Прикметно, що на українських онлайнових ресурсах, скільки не шукала, про американський бізнес п. Волинця згадок чомусь нема. Хіба лише в ЗМІ є скупі повідомлення, що колись купив за океаном нерухомість, та без деталей. (Які надано вище).


Зрозуміло, що все це американське господарство відбирає чимало часу свого господаря. Тому пан Волинець змушений поспішати, через що три роки тому на флоридських автошляхах його навіть зупиняла поліція – за необережне водіння, “careless driving”. Про це є відповідний запис cуду району Бравард, Флорида:



Адже який український банкір не любить швидкої їзди?



Дипломатія поблизу мистецтва


Eстетичні запити пп. Оксани та Данила не обмежуються лише гарними морськими краєвидами й національною кухнею. Потяг до прекрасного в п. Волинця настільки потужний, що його внесено до дорадчої ради “Українського дому” (Ukraine House, https://www.ukrainehouse.us/), нашого культурно бізнесового центру у Вашингтоні. Бо тільки в українській дипустанові родинний зв’язок з послом, тобто, коли чоловік власної дружини, є достатньою підставою для призначення на гонорову посаду:



За межами українського посольства такий стан справ, щоправда, називається “конфліктом інтересів”, або звичайним непотизмом. В будь якому випадку це, щонайменше, не є етичним. Тільки старе-добре кумівство на цьому не закінчилося, бо рідний банк п.Волинця, “Акордбанк” – серед довірених осіб-засновників центру:


Чому не якийсь інший наш банк? І чи взагалі проводився конкурс серед вітчизняних фінансових установ за почесне право бути засновником “Українського дому”? Він, серед іншого, декларує своєю метою пропагувати українське мистецтво, допомагати Батьківщині й “бути Україною за межами України”.


Заодно й влаштувати дозвілля земляків за кордоном. З візитівки центру: “Платформа для всеукраїнських тематичних зустрічей – від ділових і майстер-класів до музичних фестивалів і дегустацій їжі (яку завозять просто з “посольського” ресторану “Рута”? – Л.П.). З моменту відкриття дверей 1 вересня 2021 року символічною та почесною подією за участю Президента України Володимира Зеленського Український дім провів понад 100 успішних подій, які прийняли у своїх стінах понад 10 000 людей!”.


Це, по щирості, зовсім небагато за весь час існування, зважаючи, що “як внутрішній, так і відкритий простір [“Українського дому”] дозволяє приймати до 1000 людей одночасно”. Чи то українці Вашингтона про “свій” дім знають мало, чи тому, що чужі тут не ходять.


Останнє – не просто суб’єктивне припущення. Скажімо, адміністративна директорка центру Маріанна Фалькова (перша на фото членів дорадчої ради вище) за фахом та освітою зовсім не є мистецтвознавцем. Як можна було б подумати, беручи до уваги профільну діяльність “Українського дому” – проведення художніх виставок, мистецьких аукціонів, інших культурних подій. Натомість пані Маріанна навчалася в Київському інституті перекладачів і раніше мала посаду старшого перекладача в “Укрсиббанку”. Це помітив уже цитований вище Instant Checkmate:



Все ж таки, світ тісний, надто, банкірів... Але не варто думати, що пані Маріанна є головною дійовою особою “Українського дому”. Ні, номером раз там є коханий чоловік Оксани Маркарової, Данило Волинець:



Як бачимо на скриншоті вище американського ресурсу для журналістів-розслідувачів ProPublica (https://projects.propublica.org/nonprofits/organizations/872080907), пані Фалькову названо лише "скарбником" (або бухгалтером?) “Українського дому”. Tим часом, як Данила Волинця – його “президентом”, або ж керівником.


60 000 доларів навпроти прізвища п. Маріанни – це сума, повернена американською державою після сплати податків у 2021 р. Відповідної цифри за минулий рік наразі нема. Сам же “Український дім”, як неприбуткова організація, від сплати податків урядом США звільнений у березні 2022 р. – привілей, доволі рідкісний для місцевих подібних організацій.


Шанує адміністрація Дж. Байдена нашу посла! Якщо не тільки надає під офіс культурного центру престижну нерухомість посеред американської столиці, але й не оподатковує її діяльності. Ба, більше – ще й допомагає копійкою, ті ж 60 000. До слова, стисло: держава повертає гроші американським платникам податків в тому випадку, коли протягом звітного року витрачали, більше, ніж заробляли.


А пані Маркарова, своєю чергою, ніколи не набридала чинному господареві Білого дому нагадуваннями про ним же підписаний, проте непрацюючий ленд ліз. Зате багато розповідала ЗМІ, наскільки воюючій Україні чудово й без нього.


В 2021му, за рік до великої війни, "Український дім" заробив 70 741 долар, як свідчить його податкова декларація (https://projects.propublica.org/nonprofits/organizations/872080907/202241549349200739/full ) :

Це дуже менше, ніж зібрані 20 млн. доларів на “медичні потреби та відбудову України в рамках програми United24”, про які повідомляє сайт “Українського дому”. Однак, хто саме в Україні стали бенефіціарами, за який період назбирали цю суму тощо – інформація на сайті відсутня. Всупереч правилам прозорості, шанованим у США. Сподіваймося, що колись побачимо деталі в податкових деклараціях 2022-2023 рр.?


Наразі ж можна порадіти, що принаймні держава Україна на “Український дім” у США не витрачає. Про це стало відомо з офіційного листа МЗС України авторці цих рядків, отриманого через ресурс “Доступ до правди” (https://dostup.pravda.com.ua/ ): “На Ваш запит відповідаємо, що “Український Дім у Вашингтоні” не є державною власністю, не належить до сфери управління МЗС і не фінансується за рахунок державного бюджету. За інформацією Посольства України в США, Посол України в США входить до складу Дорадчої ради Українського дому і не отримує жодних виплат чи будь яких компенсацій від Українського дому”.


МЗС також повідомило суму зарплати посла Маркарової за 2022 р. – 359 159,52 грн., або ж трохи менше 9ти з половиною тисяч доларів у перерахунку. Для Вашингтона з його дорожнечею – мізер, але ж і для посольського подружжя, офіційно дуже заможного, зарплата п.Оксани зовсім не є основним джерелом існування. Тим більше, коли в їхньому розпорядженні й елітна нерухомість, і заклад громадського харчування, й не лише він. Спишемо це на національне вміння українців виживати за будь-яких умов, в т.ч. й суворих американських.


Воно виглядає особливо зворушливим на тлі іншої цифри, недавно оприлюдненої ЗМІ: близько половини наших дипломатів не повертаються додому після закордонних відряджень. “Як приклад наводять США: з 20 працівників дипустанов, які мали повернутися у 2022 році, повернувся лише один”, – повідомляє “Прямий” https://prm.ua/blyzko-50-ukrainskykh-dyplomativ-ne-povertaiutsia-dodomu-pislia-zakordonnykh-vidriadzhen-zmi/.


Риторичне запитання: коли вітчизняні дипчиновники купують закордонну квартиру над морем і вкладають у ресторанний та інший бізнес теж не в себе вдома, чи означає це, що мають палке бажання повернутися в Україну? І що конче повернуться?


Та отож.



Людмила Пустельник, Global Village Home




Ще на тему посольства України в США і не тільки, інтерв'ю з волонтеркою Марією Барабаш: https://www.youtube.com/watch?v=U-JCcwFS140



0 comments
bottom of page