Закарпатська класова боротьба згвалтуванням
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Закарпатська класова боротьба згвалтуванням



Цю історію вже знають усі: рік тому троє підлітків поглумилися з дівчинки з їхнього ж села на Закарпатті, зняли це на відео, виставили в мережі. Воловецький райсуд вирішив, що сталося не згвалтування, а "насильницькі дії сексуального характеру" (суддя О.Софілканич). Взяв до уваги позитивні характеристики від вчителів школи, де навчаються хлопці. Скандал вихлюпнувся у ЗМІ та соцмережі. Своїм баченням того, що сталося ділиться вчителька Тетяна Солов’єнко, жителька регіону.


Описана трагедія – звичайний приклад кумівства та “рішалова” у Закарпатті взагалі, а для гірської Воловеччини зокрема. Не забуваймо, що цей район – колишня вотчина Медведчука. Місцева влада тих країв колись йому “нарішала” великий маєток із десятками гектарів землі у мальовничому Жденієві.


Щодо тамтешньої судді О. Софілканич. Вона винесла відоме сьогодні на всю країну рішення про “насильницькі дії сексуального характеру”, та не згвалтування. Ця суддя – сумнозвісна частина місцевої корупційної системи, “особливiсть регіону”, так би мовити.


Далебі не перший її гучний та скандальний вирок у Воловеччині, підтвердження легко знайти в мережі. Але п.Софілканич ніколи на таке не пішла б, якби не мала підтримки в апеляційній інстанції та Вищій Раді Правосуддя. Вона – кваліфікований юрист. Тож не факт, що її рішення просто “злетить” внаслідок розголосу.


До того ж, родина постраждалої дівчини частину грошей все ж взяла від родин гвалтівників. І там суперечка виникла, що вони не отримали всієї суми компенсації.


Про відношення місцевих до цієї справи. Це банальні – саме так – стосунки багатої та бідної сімей на селі. Чи впливової і без жодного впливу. Відомо, що мати одного з гвалтівників працює у сільраді.


А переможуть у цій справі, на жаль, гроші. Це думка мого чоловіка-юриста, який зараз на фронті, але слідкує за подіями вдома. Отже, постраждалі отримають усю суму компенсації і увімкнуть задню. Та не одразу, з часом.


Багатьох нині цікавить, як могли вчителі дати позитивні характеристики гвалтівникам. Педагогічного колективу тієї школи не знаю. Але варто пам’ятати, що сільські вчителі – це та сама історія стосунків між багатою сім'єю та бідною. Одні здають "на штори" по дзвінку, інші просто не мають такої можливості, ось і все.


Насильство над дівчинкою в селі, чому про це стало відомо лише недавно – з розряду винятків. У міських школах, де є світло та Інтернет, на відміну від сіл, щось подібне точно не приховується.


Також згадаймо, що до війни Україна була найбіднішою країною Європи. Тому і найбільш корумпованою. В нас купувалося все: вибори, громадська думка, депутати всіх рівнів, журналісти, судді, вся правоохоронна система. З публічним викриттям корупці стало набагато краще. Та щодо конкретних справ? Ставимо три крапки, “...”.


Крім того, Закарпаття й Чернівеччина, впевнена, стоять окремо від всіх інших областей. В цих прикордонних регіонах, що не страждають від прильотів ракет, зараз зібрались всі багаті сім'ї України. Мешкають по турбазах, санаторіях, приватних маєтках. І це ще одна наша “регіональна особливість”.


Тетяна Солов’єнко, м. Хуст



Що каже з приводу Вища Рада Правосуддя України:


“У зв’язку із резонансом щодо вироку Воловецького районного суду Закарпатської області від 16.03.2023 року у справі по обвинуваченню осіб, які вчинили насильницькі дії сексуального характеру стосовно неповнолітньої та висловленими у таких публікаціях закликів щодо притягнення судді, яка ухвалила вирок, до дисциплінарної відповідальності, Вища рада правосуддя відреагувала на випадок…


Незалежність і недоторканість суддів гарантується статтями 126, 129 Конституції України. Вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.


ВРП не наділена повноваженням втручатися в розгляд судами судових справ, надавати оцінку наявним у справі доказам, перевіряти у позапроцесуальний спосіб законність та обґрунтованість судових рішень, коментувати їх.


Перевірка законності та обґрунтованості судового рішення належить виключно до компетенції суду вищої інстанції, у даному випадку – апеляційного суду. Наразі вирок суду першої інстанції не набрав законної сили і може бути оскарженим. За повідомленням Офісу Генерального прокурора, прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку.


ВРП не наділена правом ініціювати питання про відкриття дисциплінарної справи за власною ініціативою за повідомленнями викладеними у ЗМІ про наявність ознак дисциплінарного проступку в діях судді...


На сьогодні вирок Воловецького районного суду Закарпатської області від 16.03.2023 року не був предметом апеляційного перегляду, і не набрав законної сили.

Вища рада правосуддя закликає до стриманості висловлювань у засобах масової інформації, зокрема у грубій та агресивній формі, що виходять за межі допустимої критики, яка може бути розцінена як тиск на суд, до розправи з суддею, що становлять реальні ризики для судді під час здійснення правосуддя, а також становлять загрозу для ухвалення справедливого і безстороннього судового рішення, що буде ухвалено апеляційним судом за наслідками розгляду апеляційної скарги.


Вища рада правосуддя повідомляє, що зареєстровані скарги про вчинення суддею Воловецького районного суду Закарпатської області Софілканич О. А. дисциплінарного проступку та повідомлення судді про втручання в її діяльність як судді під час здійснення правосуддя, будуть об’єктивно перевірені, їм буде надана відповідна оцінка у визначеному законом порядку".



0 comments
bottom of page