Московський театр на сцені США, знову
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Московський театр на сцені США, знову


Новини культурки, російської в Америці, "грузітє Юнон авоськамі!". Навесні 2023го з рф везуть відому рокоперу "Юнона і Авось".


На гастролі до Нью-Йорка, Сан-Франциско, Сіетла приїде театр алєксєя рибнікова. Ще радянської доби композитора, палкого прихильника путлера і війни в Україні. В мережі не бракує його вірнопідданських коментарів з приводу і прокльонів Заходу. Як-от: "Европа не всегда несла культуру в массы. Она была антикультурной. Пока не вышла на следующую ступень своего развития и не дошла до осознания того, что угрожать, ненавидеть друг друга — это тупиковый путь. А сейчас все возвращается на ту же самую спираль истории — все построено на ненависти к чужой культуре".

Це каже громадянин країни, між назвою якої і словами "дикість" та "варварство" можна було ставити знак рівності ще задовго до 24.02.


Але рибніковим, давно зогнилим з голови, дивуватися нема чого, все зрозуміло. Зате до тих, хто театрові цього діяча відкрив візи в американському посольстві, питання є. Навіщо взагалі запрошувати на сцену США, партнера і союзника України в її визвольній війні, колектив з ворожої країни? Поки всі притомні культурні центри світу поспішають від митців з рф дистанціюватися. Як стало можливим таке запрошення для людини, котра підтримує війну? Як можна бути настільки безголовим, щоб не розуміти: коштами, заробленими на американській землі, "артісти" підтримають воєнну машину рф?


А будуть ті кошти немалими, зважаючи, що ціна на квитки – від 70 доларів. "Ета ж іскуство...".


Привозить театр організація, яка спеціалізується на артистах пострадянського "пространства" – центр "Івент-картель". Той самий, що недавно катав по Штатах Свєту Лободу, Алєксандра Нєвзорова і "95 квартал". Бігме, хлопці – не паскудили б ви собі афіш тим "Картелем"! Навіть задля великого бабла, бо смердить. І кривавий у них бізнес, коли по щирості, бо до пролитої української крові теж мають стосунок, хай опосередкований.


Вся ситуація, ганебна, виглядає органічною, як повідомлення в газеті "Ізвєстія" року, скажімо, 1942го: "На сценє дома союзов в москвє с успєхом виступіл свастікознамьонний ансамбль нємєцкофашіской пєсні і пляскі ім. Бісмарка". Попри те, добре відомо: такого не було і не могло бути. Зате московська "Юнона..." можлива.


"Авось прокатіт?"



Global Village Home




0 comments
bottom of page