Прогнали з українського центру у Варшаві - за українську мову
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Прогнали з українського центру у Варшаві - за українську мову


Хочу поділитися своїм досвідом, що мене шокував насправді.


Є така ініціатива "Варшавський університет для українців". Там різні курси, екскурсії, семінари і т.ін. для наших співвітчизників. Фінансоване з польського бюджету. Я там зареєструвався, але на курси не встигаю зареєструватися - швидко вільні місця зникають.


Аж тут запросили мене на установче засідання "клубу сеньорів" - збори тих кому 40+. Вразлива категорія, до якої я належу за віком - важко адаптуватися, підтримка "своїх" не завадить, тож я пішов.


Спочатку спілкування було польською, бо розмову вела пані професорка,викладачка того університету, полька. А ось коли почали говорити учасники зборів...


Одна мила пані, що приїхала з Києва, почала говорити такою чистою, з правильним "г" російською. Мене трохи сіпнуло, бо я сам з Херсона, росіяни стільки горя нам принесли і зараз приносять - і обстріли, і потоп, а перед тим окупація. Важко сприймаю російську, то попросив говорити українською. Без образ, ввічливо.


Вона проігнорувала і далі торочить "па масковскі". Я трохи голосніше (може не почула) повторив прохання. Подивилася на мене, як на хворого, і сказала "принципово ні". Я пояснив чому мені важко сприймати російську від співвітчизників і запропонував альтернативу - продовжити спілкування польською. Тут уже на мене напали всі учасники зборів. "Нєважно на каком язикє гаваріть, главноє бить чєловєком", і навіть "єслі даже кто то адін хочєт гаваріть па русскі, то нужна єво уважать і всєм гаваріть тоже па русскі". Врешті, всі встали і заявили тій польці професорці, що поки я є в зібранні, вони продовжувати відмовляються. А їх десь 12-13 осіб!


Ясна річ, я пішов. Фактично, вони вигнали мене. А як я їх на згадку сфотографував (найбільш активних), то грозили поліцію викликати, бо я їх згоди на зйомку не брав.

Добре, викладу фото із замазаними обличчями, піду їм назустріч ще раз.


Я шокований - з українського заходу мене "поперли" за прохання говорити українською. Минуло півтора роки з початку війни!


В разі чого - фото зроблено в публічному місці, обличчя я приховав. Претензії щодо фото без дозволу відкидаю.



Олексій Малий (Олексій Малий ), Польща


2 comments
bottom of page