Українці врятували "Оскара"?
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Українці врятували "Оскара"?


Американська перемога нашої документальної стрічки "20 днів у Маріуполі": два враження.

Я теж не дивилася "Оскара". Бо вже років багато шкода часу на фрік-збіговисько "митців", що вдають з себе квочок біля розбитого яйця. Це коли можна розпачливо бити крилами над драмами носіїв нетрадиційних орієнтацій чи їм подібними "глобальними проблемами". Одночасно проходити повз геноцид цілої нації, і сучасна трагедія українців – далебі не єдина в новітній історії, до якої в "Оскара" "політкоректно" все не доходили руки.


Але також не буду серед тих, хто відразливо стенає плечима щодо перемоги нашої документальної стрічки "20 днів у Маріуполі". Мовляв, як можна "поздоровляти" зі смертями сотень тисяч співгромадян?


По-перше, з цим ніхто притомний не вітає. Бо йдеться про фіксацію подій, і так, численних жахливих смертей серед цих подій, кінематографічними засобами. Далі фіксація стає мистецьким актом, і саме за це отримує відзнаку. В мистецтва по життю так – увічнювати моторошне, криваве, наскрізь трагічне – щоб на контрасті з цим наголошувати цінність красивого й гуманістичного. Саме це зробила стрічка українських кінодокументалістів з Мстиславом Черновим на чолі. Тому дякую їм за це, і перемога їхнього фільму – це таки значна перемога. Надто, на тлі західної "втоми від війни", хамських "білопрапорних" балачок, відсутності зброї для України та інших відомих " i т.д.". Нагадати світові про українські жертви й героїзм з найвідомішої світової сцени – це дуже важливо, тож давайте цього не применшувати.


А тепер про по-друге. Тріумф "20 днів" – це, даруйте за цинічне порівняння, як голодному кістка. Бо він не заперечує ганебної шкали цінностей «кіноакадеміків», які аж на третій рік війни в Україні наче б то зрозуміли, що в нас – війна. Спрямована на знищення нації і цивілізації. І що поруч з цією трагедією страждання вбитого російським режимом Алєксєя Навального навіть поруч ставити не можна. Та ба – "Оскар"-2023 вручили за документальне кіно про нього, а українську тему "делікатно" піднімати не стали. В 2024му під час церемонії просто "мусили" знову згадати про Навального! Але не відзначити Україну цьогоріч стало непристойним навіть у голівудському фрік-середовищі.



Тим більше, коли наш фільм перед тим виграв Пулітцерівську премію – тут уже не відпетляєш. Тому й вручили, впевнена, а не через те, що захопилися роботами режисера, сценариста, оператора та інших причетних до "20 днів". Попри те, що згадані роботи варті захоплення, але це зрозуміло й без жодних "Оскарів". Просто талановиті українці, як милосердним людям належить, цього року врятували репутацію американської кіноакадемії. Підмочену, хоч викручуй. Аж настільки, що з міжнародної телеверсії нагородження українців тупо вирізали, як повідомляє "Суспільне". На всяк випадок. Аби, часом, не засмутити кремлівських?


Людмила Пустельник, Global Village Home


Фейсбук-коментар журналістки Ольги Жарчинської:


Про що писати? Що у більшості людей пропаганда вимила мізки остаточно? Люди пишуть "браво" під оскароносним відео - це жесть! Називають це "інформаційною перемогою".


Це треба було вбити в Україні сотні тисяч людей, тисячі віддати в полон, дітей вивезти по світу, щоб Україну нарешті оцінили, побачили злочини путіна і люди змогли отримати кайф від побаченого теж (прочитайте коменти під відео)? Це треба не жити, а вмирати?


Ви знаєте, що Голівуд - найпотужніший пропагандистський майданчик, який професійно виконує роботу з масовою свідомістю. Дорогий майданчик.

У фільмі бодай "абзацом" сказали, хто призвів до цього голокосту, геноциду? В чиїх руках кремль та наша "влада", як інструмент для знищення украінців? Бодай фразою-двома?


Усе на користь, що має міру. "Патріотизм" і пафос понад міру - це хвороба, страшна хвороба, коли люди гордяться смертями, коли "Героі не вмирають" стало як добрий день!


До цього часу світ не бачив, що путін робив в Чечні, Грузії, Сирії, Україні? Тепер нарешті роздуплиться, і навіть бомжі усього світу скинуться нам на перемогу? Щоб аж до кордонів 1991 року? І більше путін цього не повторить?


Це ще одна чергова перемога не украінців, і не інформаційна, а закулісся, на превеликий жаль.


Гебельсові методички живіше за все живе, одна із них- промивка мізків через ЗМІ: "Дайте мені ЗМІ, і я зроблю з людей стадо баранів".


Світ не просто бачив і бачить злочини путіна. Світ їх фінансував і фінансує!

Хоч словом автор про це обмовився?



Facebook


Global Village Home


0 comments
bottom of page