"Фейсбук" стане платним, $12 за місяць
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

"Фейсбук" стане платним, $12 за місяць


Про майбутнє нововведення повідомили власники соцмереж. Спочатку Ілон Маск на Твіттері, а недавно й Марк Цукерберг на Фейсбуці. З черговим "покращенням" усіх користувачів!


Твіттер – за 8 доларів щомісяця, Фейсбук – за $12, вже скоро, хоч коли саме, наразі не повідомляють. Гроші з користувачів вирішили брати, бо в соцмереж протягом минулих зменшилися надходження від реклами – але це тільки одна з версій, чому Цукерберг вирішив покращити фінансові справи своєї компанії "з допомогою" онлайн-спільноти. Попри те, що минулого року Фейсбук заробив 23 млрд. доларів. Порівняно з 39ма мільярдами в 2021му.


Платне нововведення називається "verified account", або "підтверджений обліковий запис". Посполиті, хто платити не будуть – яка їхня доля? З ФБ поженуть?

В Цукерберга кажуть, що ні, безкоштовні рахунки теж залишаться. Але бажаючі віддати 144 долари на рік "отримають додатковий захист свого рахунка і можливість спілкуватися з живою людиною в службі підтримки" (https://www.npr.org/2023/02/20/1158401825/verification-on-facebook-and-instagram-will-now-cost-around-12-per-month) . А також стануть власниками особливої відзнаки – блакитного беджа.


І зможуть забути повну ніякість "підтримки" досі, коли в користувачів виникають на Фейсбуці проблеми, численні та постійні – від гакнутого зловмисниками профілю до бану ні за що.


Ще одна важлива принада для бажаючих платити – їхні дописи гарантовано виходять у топ, незалежно від інформаційного наповнення. Іншими словами, квіточки, котики чи фотозвіт "ми в кума на шашликах" – це тепер буде той контент, який в пріоритеті, коли його автор – володар блакитного беджа. Саме йому забезпечать покращену видимість. Звичайно, за умови, що автори "допоможуть" ФБ-алгоритму своїми кревними.

Отже, вивітрювання хоч трохи думки із соцмережі тепер будуть проводити ще активніше, ніж уже це робиться.


Тим часом, журналістам, митцям тощо – публіці, по життю не надто грошовитій – після Цукербергових "покращень" доведеться геть сутужно. Припустимо, маєте незалежний інформаційний ресурс, сайт чи Ютуб-канал. Звичайно, мусите з власної кишені подбати про його технічне забезпечення тощо. І також самі привести на нього читачів чи глядачів, поширюючи лінк на Фейсбуці. Вже сьогодні алгоритм соцмережі робить посилання на сайти максимально невидимими! Якщо лінк хтось у стрічці бачить, то це радше виняток. А низка груп публікацію посилань у себе, будь-яких, забороняють від слова взагалі. Бо вони "понижують рейтинг спільноти". І неважливо, що там – чиєсь направду круте розслідування, виступ нобелівського лауреата чи новий хіт Тараса Петриненка. Не можна, і все.


За нових правил виробники контенту будуть змушені платити, аби його дивилися. Інакше посилання на сторонні ресурси ризикують не отримати жодної уваги користувачів. Втім, керівництву соцмережі навряд чи йдеться про підвищення якості контенту Фейсбука.





Global Village Home


Малюнок: https://www.goerie.com/


0 comments
bottom of page