Хто з чоловіків може виїхати за межі України?
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Хто з чоловіків може виїхати за межі України?



Відповідь – усі. Нема законних підстав не випускати чоловіків призовного віку за кордон. Хоч є нюанси. Детально – від народного депутата Георгія Мазурашу.


У науково-експертному висновку до законопроекту 7484-1 зазначається, що "відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом”.


Отже, обмеження права на виїзд мають встановлюватись законом, а не “законодавством”! A Закон, до якого пропонуються відповідні зміни, якраз і є тим, де мають встановлюватись такі обмеження. При цьому, текст ч. 3 сформульований так, начебто встановлена загальна заборона на виїзд для громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Попри те, що ч. 1 такої заборони не містить...


Тобто наші парламентські експерти констатують, що ЗАКОННОЇ загальної заборони на виїзд за кордон для чоловіків 18-60 в умовах воєнного стану нема! Тоді на підставі чого наших громадян не випускають за межі країни? Xай хтось спробує показати цей висновок до законопроекту (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39893) на кордоні – раптом випустять?


Отже: у зв'язку з введенням в Україні правового режиму воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" та на виконання вимог Закону України "Про правовий режим воєнного стану" врахувати певні правила виїзду за межі України окремих категорій осіб.

За загальним правилом (?!!) на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам-громадянам України, віком від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов'язаним обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"...


Про яке "загальне правило" мова?... Де ж законні підстави для такого обмеження?

Дивлюся ще раз за порядком: Указ Президента "Про введення воєнного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/64/2022#Text)

Закон "Про правовий режим воєнного стану"

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"


Ніде не знаходжу норми про заборону виїзду за кордон чоловікам 18-60 під час воєнного стану! Але ж заборона діє!


Так, я вважаю, що обмежувати право на виїзд можна хіба тим категоріям, які мають підписані контрактні зобов'язання в особливий період (або взагалі) не виїжджати за кордон без спеціального дозволу, або відповідного погодження.

Іншим НЕМА СЕНСУ обмежувати право на виїзд!!!


Бо це лише шкодить нам в цілому!!!


Хто в контексті переймається, що "всі виїдуть" – це, перепрошую, вважаю проявом неповаги до України і Українського народу, який довів всьому світу свою героїчність! Нагадую, що ледь не мільйон найсміливіших патріотів вже захищають Вітчизну зі зброєю в руках! Ще немало є тих, які були у військоматі і чекають, коли їх мобілізують.


Більше того, після 24.02.2022 понад 100 тис. (інформація з відкритих джерел) повернулись з-за кордону (!!!) і пішли у військомати! До слова, частина з них так і не були мобілізовані, ресурси їхні вичерпуються (або вичерпались), тут роботу з нормальною зарплатою (за яку можна було би утримати себе і родину) знайти не можуть, а за кордон, де вони мають роботу (або можливість працевлаштуватися), їх не випускають.


І куди ми так рухаємось? Самі собі шкодимо для чого?!


Hагадую, що з 2014-го року я за кожної нагоди запитував у військових (переважно, це були учасники бойових дій), чи хотіли би вони, щоби поруч з ними на фронті були ті, які з різних причин не хочуть воювати? Всі (!!!) відповіді були категоричними: ні!!!


Тоді запитання: для чого ми тих, які не прийшли самі у військомат, або за повісткою не з'явились, "заганяємо в підпілля" гонитвами з повістками на вулицях, у закладах громадського харчування, в селах, на полях і т.д.?! Навіщо?! Аби створити картинку, що у нас ніби немає достатньо вмотивованих громадян, які готові стати на захист Вітчизни?! Кому "така картинка" потрібна?! Хіба ворогам приємно таке бачити.


Нам треба, щоби всі, хто не на фронті (з різних причин), ПРАЦЮВАЛИ на економіку, а, отже і на обороноздатність!!! На утримання одного Захисника мають працювати в наших реаліях зо 20 чоловік, в тилу або за кордоном. Бо у нас не вистачає робочих вакансій з оплатою праці на рівні можливості утримувати сім'ю.


Причому, саме за кордоном наші співгромадяни можуть заробляти більше, а, отже, і суттєвіший внесок робити в економіку рідної країни, куди вони передають кошти родичам. Суттєвіше вони можуть підтримати і нашу Армію – напряму, на відповідний рахунок, або через волонтерські механізми! А ми цих людей утримуємо закритими, доводячи їхні сім'ї до стану, коли немало людей елементарно не мають за що жити.


Мало нам, що кляті рашисти займаються знищенням Українського народу, то ми ще й самі їм у цьому маємо допомагати?!



В ситуації з моряками (і деякими іншими категоріями, як-от, пілоти і т.п.), виходить, що через цю заборону на виїзд місця Українців на непогано оплачуваних роботах займають... росіяни. Оце ми "логічно діємо"!


До речі, у висновку є "застереження", що, мовляв, батьки однієї дитини до 3-х років, або іншої кількості дітей (вказаної у законопроекті), у разі ухвалення закону, зможуть виїжджати за кордон, залишаючи тут сім'ю...


Саме так часто й відбувається. І це, перепрошую, та "гарантія", що ці чоловіки точно будуть робити внески в економіку через фінансову підтримку своїх родин в Україні!

Хоча, якщо говорити про "гарантії", то до мене вже багато звертаються співгромадян, які пропонують передбачити можливість виїхати на заробітки під добровільну згоду сплачувати щомісяця гарантовані внески в бюджет. Наприклад, як це роблять ті "заробітчани", які в силу обставин недозакрили тут свої ФОПи і продовжують, працюючи за кордоном, сплачувати внески в наш бюджет (ЄСВ, наприклад). Кажуть, що так вони "заробляють собі пенсію в Україні"...


Громадяни і на таке вже готові, якщо ми їм, як держава, не довіряємо, і думаємо, що "втечуть і забудуть про Україну"...


Знаю, що це "багато буков", і що мало хто прочитає до кінця... Але висловлююсь так, як вважаю, що мав би донести свою позицію зрозуміло для більшості.

З повагою,

І ще на тему скасування заборони на виїзд:

Законопроект 7484-1:

***

І для довідки:


Відповідає заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Держприкордонслужби Ігор Матвійчук.

Про чоловіків, які постійно проживають, працюють, мають договірні зобов’язання за кордоном.


Вищим військовим керівництвом дана категорія визначена виключенням. Вона не була прописана у ПКМУ №57. Процедурою вибуття на постійне місце проживання за кордон передбачено надання відповідного дозволу Державною міграційною службою України. Цей дозвіл передбачає і погодження з військового комісаріату. Відповідно людина, яка вибула, втратила зв’язок, вона не стоїть на обліку в тому чи іншому військовому комісаріаті і не є військовозобов’язаною, тому ця людина може спокійно перетнути кордон. Якщо ж людина фактично проживала за кордоном, але не оформила своє вибуття за офіційною процедурою не знялася з обліку у військкоматі, на жаль, вона не може вибути з України.


Стосовно відрядження за кордон заброньованих осіб - ця категорія є в ст. 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, у п. 26 Постанови Кабінету Міністрів України №57 про цю категорію теж зазначено. Перетнути державний кордон такі особи можуть. Обов’язковими документами, які посвідчують те, що людина заброньована, а це, як правило, або посвідчення особи, яка перебуває на спеціальному обліку, або це витяг з Наказу Міністерства економіки України в порядку, визначеному Постановою КМУ№ 194, окрім того такі особи повинні мати документи, які засвідчують службову мету перетину кордону, тобто документи про відрядження: витяг з наказу, посвідчення про відрядження, лист-звернення до Державної прикордонної служби, у якому керівник підприємства, установи чи організації зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном.


За якими документами можуть виїхати за кордон чоловіки, що є непридатними або обмежено придатними до військової служби?


Оцінити стан придатності може тільки військово-лікарська комісія, яка діє при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Відповідно законодавець у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зазначає категорію осіб, які мають відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. А постанова КМУ від 27.01.1995 № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» відповідно дає право перетину кордону цій категорії осіб.


Зокрема, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).


Відповідно, на кордоні спеціально уповноважена особа буде вивчати, серед іншого, такі військово-облікові документи особи: тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, військовий квиток. В цих документах перевіряється розділ, в якому зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров’я з посиланням на відповідний пункт наказу.


Якщо це стосується військовозобов’язаних, які стоять на обліках в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки – наказ МОУ № 402 14.08.2008 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» передбачає перелік хвороб, з якими громадян визнають особами з інвалідністю або тимчасово непридатними до військової служби. У воєнний час відстрочка від призову за станом здоров’я може надаватися призовникам на строк до 2 місяців. За медичними показаннями вона може бути продовжена.


Для представників, наприклад МВС, СБУ є свої накази, які передбачають порядок визнання непридатними до військової служби. У таких осіб може бути довідка ВЛК, де теж зазначено про непридатність або тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров’я.



Георгій Мазурашу (Георгій Мазурашу), народний депутат України


0 comments
bottom of page