Хто найбільше заробляє на війні в Україні?
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Хто найбільше заробляє на війні в Україні?


Ті самі люди, що поять світ Coca-Col’ою і грантами Соросівського “Відкритого суспільства”. Bони ж – головні акціонери американського ВПК і найщедріші донори кампанії Дж. Байдена. Глобальні мегамонополісти з інтересами в усіх галузях. В контексті “українського питання” їхня формула проста, наскільки й цинічна: чим довше триває війна, тим більше замовлень на зброю і дивідендів від її продажу.


Кошти, серед іншого, відтак витрачаються й на те, щоб чинна влада в Білому домі й надалі залишалася чинною, продовжуючи свою політику “не загострювати ескалацію”; коло замкнулося.


В списку отримувачів прибутків від важкого озброєння – не менш важка артилерія глобалістів, тільки гучні імена й cвітові бренди. Хоч їхні власники, зазвичай, уникають перших шпальт і намагаються триматися подалі від медійної уваги – на те й статус залаштункових гравців, хто впливають на топ-призначення в уряді США. Йдеться про інвестиційних гігантів SSgA Funds Management, BlackRock Fund Advisors, Capital Research & Management, Morgan Stanley, Geode Capital Management LLC, The Vanguard Group.


Чи мільярдерку Кетрін Рейнолдс, що контролює виробництво важкої зброї. Чи ще мільярдерів Джорджа Сороса і Біла Гейтса, їх називають серед власників The Vanguard Group, своєю чергою – одного з ключових акціонерів ВПК (https://www.lmtribune.com/opinion/opinion-these-economic-elitists-are-behind-vaccine-mandates/article_be96bccd-06a6-52f4-9783-da9ff042323b.html ).


Ці пані та панове є не лише членами Давоського клубу, але й історичними спонсорами американських “демократів”, усіх без винятку їхніх політичних кампаній. Скажімо, лише на минулорічні вибори до Сенату США Сорос виділив однопартійцям Байдена 126 мільйонів доларів.


Сорос, як і решта перелічених вище, отримують свої відсотки, в т.ч., й найбільші від продажу зброї. Вони у першій топдесятці акціонерів відомої Lockheed Martin Corporation (https://money.cnn.com/quote/shareholders/shareholders.html?subView=institutional&symb=LMT ). Виробника критично потрібних Києву винищувачів F-16. Передати їх Україні адміністрація Байдена, попри численні прохання, не побажала.


Тим часом, власники BlackRock Fund Advisors та The Vanguard Group, крім виготовлення зброї, також тримають акції в Airbus, Boeing, Pepsi Co та Coca-Cola – не класти ж усі яйця до одного кошика! Вони кревно зацікавлені, щоб громадяни не лише пили пепсі, але й щоб продукцією ВПК, зокрема, в Україні, довелося користуватися довше. Та, звичайно, не в тому, щоб Києву вже сьогодні, а не через рік, передали вкрай необхідні танки “Абрамс”. Зрозуміло, що в разі швидкого успіху ЗСУ дивіденди від виробництва зброї виявляться скромнішими.



Тому “Абрамси” ще тільки починають виготовляти, упродовж ближчих місяців. Поки минатимуть, знову будуть втрачатися українські життя. Натомість дуже добре зароблять бенефіціари ВПК. Тільки бізнес, нічого особистого – крім, хіба-що, симпатій цих акціонерів до демократичного висуванця на минулих і майбутніх президентських виборах США, Дж. Байдена. Інвестиційні магнати посіли перші щаблі серед топ-донорів його виборчих перегонів у 2020 р. (https://www.opensecrets.org/orgs/vanguard-group/summary?id=D000022305 ).


Та ближче до зброї, а саме до Lockheed Martin Corporation. Вона, крім F-16, виготовляє вертольоти Sikorsky, морські системи, датчики, радіолокаційні та системи командування і контролю, симуляції бойових дій і навчання, підводні та повний спектр кібернетичних засобів.


Щорічний обсяг продажів Lockheed Martin Corporation становить 67 мільярдів доларів (https://www.americandemocracyscorecard.org/general-dynamics/) . З них свою чималу частку отримує підрозділ Lockheed... за назвою General Dynamics. Головою ради директорів General Dynamics є вже згадувана Кетрін Рейнолдс. До речі, саме General Dynamics свого часу належала програма розробки літаків F-16, в 1995му її продали Lockheed Martin.


І та ж сама “Генеральна динаміка” здійснює керування ще одним виробництвом, Lima Army Tank Plant в Огайо, заводом, який виробляє – що? Правильно, танки “Абрамс”! Які до України доїдуть нескоро.


Конкуренти Lockheed Martin на ринку озброєнь – компанія Raytheon Technologies (щорічні продажі понад 64 мільярди), виробники систем Patriot. І собі топдонори “демократичної” партії США (https://www.opensecrets.org/orgs/raytheon-technologies/summary?id=D000072615). У першій десятці їхніх акціонерів – знайомі все обличчя, все ті ж SSgA Funds Management, BlackRock Fund Advisors, Capital Research & Management, Geode Capital Management LLC, The Vanguard Group (https://money.cnn.com/quote/shareholders/shareholders.html?symb=RTX&subView=institutional).


Особливе місце в цьому товаристві належить BlackRock – вона є головним радником Федерального резерву США і, фактично, позичає йому гроші (https://www.lmtribune.com/opinion/opinion-these-economic-elitists-are-behind-vaccine-mandates/article_be96bccd-06a6-52f4-9783-da9ff042323b.html ). Компанію нерідко називають четвертою гілкою влади через обсяги її впливу, а десятки її співробітників обіймали посади в адміністраціях Джорджа Буша, Барака Обами та Джо Байдена.


Задля справедливості слід додати, що в 2022му GeneralDynamics/Lockheed Martin виділяла гроші також і на підтримку кандидатів від республіканців США. Але значно менше, ніж на демократів. На тих власники ВПК коштів не шкодують.




Global Village Home




0 comments
bottom of page