Що відбувається в Канаді? (Оновлюється)
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Що відбувається в Канаді? (Оновлюється)

Updated: Jan 31, 2022


Про вимоги громадянського руху “Freedom Convoy” (“Конвой Свободи”), першу перемогу, і як про нього повідомляють провідні ЗМІ світу.


Чого вже домоглися протестувальники: 29 січня уряд провінції Саскачеван пообіцяв скасувати вимогу обов’язкової вакцинації для працівників. Місцевий прем'єр Скотт Мо висловив подяку далекобійникам за їхню працю під час пандемії і сказав, що "вимагати вакцинації нема сенсу, оскільки вона зовсім не гарантує від зараження вірусом".


На черзі - провінція Альберта, тамтешній уряд теж готує відповідну заяву.


Тим часом, в столиці країни Оттаві багатолюдна демонстрація пікетує Парламентський Пагорб, де розташовані урядові будівлі.


З чого все почалося: з невдоволення водіїв вантажівок, що перетинають канадський кордон. Від них вимагали залишатися на карантині, якщо не мають вакцинацій, умову запровадили 15 січня. Також зобов’язали одягати маски, поки в дорозі – а це, зазвичай, протягом багатьох годин. Далекобійники відмовилися і 22 січня на заході країни розпочали протест, названий Конвоєм Свободи. Мета - скасувати примусову вакцинацію для всіх. Вже з’ясувалося, що став наймасовішим авторухом в історії; до нього швидко долучилася решта громадян. Початково з всього кількох тисяч тракерів, раллі швидко охопило всю Канаду, протягом лічених днів.



Офіційний організатор протесту – громадське об’єднання “Canada Unity” (“Єдність Канади”).


Незважаючи на мороз і загалом суворі погодні умови, мешканці міст і сіл масово виходять на вулиці та узбіччя автотрас, щоб висловити підтримку водіям. З плакатами, національними прапорами й гаслами. Також з організованою допомогою волонтерів, які постачають водіям безкоштовну гарячу їжу, теплі речі тощо.


Дуже схоже на український Майдан, тільки дорожній. Bелетенська автоколона, що розтяглася по трасах, буквально з’єднала країну, від узбережжя до узбережжя.




28-29 січня далекобійники та інші, хто приєдналися, прибули до Оттави, щоб висловити свої вимоги уряду. Головна – відмовитися від примусової вакцинації. Серед політичних вимог – відставка уряду Трюдо. Зразки плакатного стьобу, написи на багатьох автівках – “F*** Trudeau!” або “Truck Trudeau!” (буквальний переклад, якщо цензурно – “автівкою по Трюдо”, прем’єр-міністрові Канади.


Останній з протестувальниками зустрічатися відмовився. Назвав їх “незначною маргінальною групою” і повідомив, що пішов на карантин через ковід. Висловив спічуття жертвам теракту в мечеті, що стався 5 років тому, але з Конвоєм Свободи не спілкувася. Разом з родиною виїхав зі столиці, де саме перебуває - невідомо.


Як звучить звернення протестувальників: “До наших співвітчизників-канадців: час політичних проблем закінчився. Наш нинішній уряд впроваджує правила та вимоги, які руйнують основу нашого бізнесу, промисловості та засобів до існування. Тим часом, канадці є невід'ємною частиною людства і планети.



Ми ведемо нашу боротьбу на порозі нашого федерального уряду і вимагаємо, щоб він припинив усі вимоги проти власного народу. Знищуються малі підприємства, руйнуються будинки, люди зазнають поганого ставлення та позбавлені основних можливостей, щоб вижити. Наш обов’язок як канадців покласти край цим вимогам”.


(“To our Fellow Canadians, the time for political over reach is over. Our current government is implementing rules and mandates that are destroying the foundation of our businesses, industries and livelihoods. Canadians have been integral to the fabric of humanity in many ways that have shaped the planet.


We are taking our fight to the doorsteps of our Federal Government and demanding that they cease all mandates against its people. Small businesses are being destroyed, homes are being destroyed, and people are being mistreated and denied fundamental necessities to survive. It's our duty as Canadians to put an end to this [sic] mandates”).




Чого НЕ вимагає Freedom Convoy, але йому приписують ліберальні ЗМІ та соцмережі: заборонити вакцинуватися; підвищення зарплатні далекобійникам; дозволу подорожувати за кордон. Останнього вони не потребують бодай тому, що перетинають кордони щодня в зв’язку з роботою.


До слова: протягом минулого тижня більшість світових ЗМІ ігнорувала події в Канаді, перші повідомлення про них почали з’являтися тільки ближче до вихідних з характеристиками “так званий "конвой свободи” і “неорганізований виступ антивакцинаторів”, "масовий бунт". В Нідерландах, як пишуть в соцмережах прихильники руху, ЗМІ повідомляли про “не більше 2000-3000 автівок, що взяли участь”. Їхні канадські колеги наполягали, що "кілька сот авт". Один з телеканалів "знайшов "руку кремля", розповідав, що рух "організований росіянами".


Цифри протесту: за вихідні до Оттави прибули, згідно з різними оцінками, до 2,3 мільйона протестувальників і від 50000 до 130000 машин. У місті неможливо знайти місця для паркування. Загальна протяжність колони – понад 757 миль, приблизна кількість машин на кожну милю – 66. Станом на 29 січня на користь протестувальників зібрали понад 8 млн. доларів США через мережу Go Fund Me.


Cтворена у Фейсбуці група Convoy to Ottawa щодоби збільшувалася на 100 000 учасників, поки не досягла майже 800 000 протягом тижня. Була зачинена адміністрацією Фейсбука 29 січня, але ще того ж дня зареєстрували нову, Convoy to Ottawa 2022 Restart з кількістю понад 400 000. Вони з’явилися протягом доби.



GlobalVillageHome


Фото: Jason Briand, Getty Images

0 comments
bottom of page