"Лебеді", квашені з горіхами
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

"Лебеді", квашені з горіхами

Updated: May 22, 2023



Російський балет – насправді ніякий не "російський".


Розмови про його "несправедливе скасування" через війну рф в Україні топчуться навколо "танці не винні". Натомість мало хто цікавиться походженням зірок, творців і педагогів російського балету. То ось – наприклад, українського в його минулому і сучасному більше, ніж достатньо. А також польського, німецького, англійського, італійського, французького, шведського, латиського – левова частка, не одиниці! "Російськість" балетного мистецтва дорівнює "москва походить від Київської Русі".


Або ж велика пропагандистська бульбашка, вигадка, така ж, як решта "ісконно рускова іскуства". Їхні Маріїїнський і Большой завдячують "впєрєді планєти всєй" зовсім не етнічним росіянам, це визнають в т.ч. і московські джерела.


Народжені у Києві Серж Лифар та Вацлав Ніжинський, найвидатніші хореографи 20 ст., яких досі вважають російськими, загально відомі. Менше чули про артиста й історика Аполінарія Воскресенського (теж 20 ст.), танцюристів Адама Глушковського і Клавдію Кулічевську (19-20 ст.) – етнічних поляків. Неохоче, але підтверджують зовсім не московське коріння балетмейстера-француза Шарля Дідло (18-19 ст.), а також засновника петербурзької школи імені себе. Ще - провідних солістів, німців Ніколая Гольца, Аделі Гранцовой, Катерини Вазем, Ольги Шлєфохт, напіванглійки Лідії Річардовни Нелідової, прими російської сцени і теж засновниці власної школи (19 ст.). Французів Александра Блаша (взагалі-то, артилериста по життю, але танцям не завадило) і Феліцати Гюллень-Сор (створила московську балетну школу). Італійки Аделіни Джурі (19 ст.) – балерини і викладача танцю, шведів Анни Йогансон та Івана Вальберга (19 ст). Це – найбільш відомі, яких одразу називає Гугл, а список інших "інородців" балету – величезний.


Матильду Кшесінську, лише одну з них, теж знають "завдяки" романові з останнім російським царем Ніколаєм. Попри те, що її батько Фелікс та брат Йосип, обидва – видатні хореографи, зробили чимало для розвитку балету.


Свідомо не називатиму його "російським", це буде елементарно неправильно.


А секс можновладців з балетними – то історична московська "традиція". Надто, в радянський період, для артисток могло закінчитися фатально. Як для 16річної Белли Уваровой, солістки Большого, на неї накинув оком "всесоюзний староста"-педофіл калінін. Дівчина відмовила, далі зникла, а через місяць її спотворене тіло знайшли в підмосковному лісі. Згорьованих батьків Белли терміново репресували як "ворогів народу".


Інтимна оцінка гнучкості балерин була таким же атрибутом партійного престижу, як службове авто. Коханками-солістками Большого могли похвалитися, насамперед, посадові тирани – маршал жуков, секретар вцик ссср єнукідзе, нарком освіти луначарський, звичайно, сталін, берія, високопоставлені енкаведисти.



В новітню епоху кремлівським не конче вдаватися до гвалтувань, щоб отримати "любов" танцюристів – самі все зроблять, що хоче почути фюрер, скажуть. Коли при цьому скидається на одностатеве кохання – не клопіт; своє трико ближче до тіла, ніж совість. Тому зірки ніколай цискарідзе і владімір васільєв одними з перших вірнопідданськи лизнули владі своїми "одобрямсами" "спєцапєрациї" в Україні.


Це також до питання чи варто світові забити на "балєт ля рюс" і наскільки "невинні" його па-де-де у пропаганді війни. За такою ж логікою і пілот їхнього літака, що скидає бомби на українські міста "тільки наказ виконує".


Інша справа, що ноги балачок "не карайте артистів" ростуть не лише з рф. Означають тупо грошовий інтерес західних продюсерів з навколобалетної індустрії. Второпали, що цьогоріч не вдасться затовкти копійку на черговому "Лускунчику" з його кокошніками на кордебалеті. Чи ще одному хіті, до якого привчена західна публіка, "Лебединому озері". Бо таки дуже некомільфо знову їх ставити на світових сценах, та ще й за участі "звьозд" , поки їхня держава продовжує нищити сусідню.


Але ж бабло священне, як однойменна "Весна" (назва відомого балету)! Тому ще не раз в публічному просторі обов’язково вилізе тема про "чудове мистецтво з рф". Ближче до Різдва – 100%, згадаєте моє слово. Знову залунають плачі "квасних патріотів" лущених горіхів і "малєнькіх лєбєдєй".


Насамкінець – про новітній український слід в їхніх танцях. Відомі кияни Денис и Анастасія Матвієнко та Леонід Сарафанов – зірки Маріїнського театру. Як його ще солісти Надія Гончар, Тимур Аскеров, Олексій Тютюнник, Катерина Чебикіна – всі випускники нашої школи.


Тютюнник зараз у Києві, Матвієнки після 24го лютого виїхали з рф. Сарафанов – прем’єр Міхайловского театру в петербурзі, на тему війни якихось помітних заяв не робив. На противагу від землячки Катерини Чебикіної – вголос засудила.


Уродженець Херсона Сергій Полунін з його скандальними освідченнями путіну – то взагалі клінічний випадок, про цього діяча в мережі є чимало. Батько Полуніна, Володимир, зараз живе в російській окупації. Це не заважає синові крутити фуете і стрибати ревальтати на московських майданчиках.



Людмила Пустельник, Global Village Home



0 comments
bottom of page