Не було Каховки, де бували Сірко й Мазепа
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Не було Каховки, де бували Сірко й Мазепа


В 1670му Кизикермен (Дівочу фортецю) штурмували козаки під проводом Івана Сірка. Майже повністю її зруйнували й ускладнили життя турецьким загарбникам в Азово-Чорноморському регіоні.


Чверть століття по тому, в 1695му ще один Іван, геьман Мазепа Кизикермен захопив. Звідси відтак веде свій родовід сучасне місто Берислав. Його перші українські мешканці – переселенці з Чернігівщини та Полтавщини; ще один цвяшок у труну міфології про "ісконно рускіє зємлі".

Власне, Каховка та Нова Каховка – звідки в українського населеного пункту таке нетутешнє ім’я? Названо на честь генерала Васілія Каховського, управителя Таврійського краю часів цариці єкатєріни ІІ. Сам родом з Дніпра, який тоді, звичайно, називався інакше. З дому Нечуй-Коховських, польських шляхтичів на службі російських царів. Знаряддя імперії для пригноблення своїх же співвітчизників.


Ще один відомий Каховський – декабрист, убивця генерала Милорадовича на Сенатській площі. Один з 5ти повішених бунтівників.


Зруйновану росіянами Каховську ГЕС будував українець Петро Непорожний, полтавчанин. Робив це по-варварськи, так само, як діяв колись генерал Каховський, не зважаючи на людський фактор. Провінціал у москві, вислужувався перед кремлівськими. Задля створення Каховського водосховища було затоплено майже сотню українських сіл, примусово переселено 37000 людей.


В червні 2023го внаслідок катастрофи залишилися без житла вже 40000 українців – московська традиція.


Міністр енергетики в ссср. З довідки, перепрошую за мову першоджерела https://www.so-ups.ru/ : "Именно Непорожний был вдохновителем и организатором большой программы строительства гидроэлектростанций в створах с напором от 10 до 250 м в самых разнообразных природных условиях и ландшафтах. Все крупные ГЭС в СССР были построены по этой программе: Волжский и Днепровский каскады ГЭС, одни из крупнейших в мире сибирские ГЭС, гидроэлектростанции в республиках Средней Азии. Под руководством Непорожнего осуществлена программа строительства мощных атомных электростанций".


Іменем Непорожного названі Каховська ГЕС та саяно-шушенська в рф. Одна з 8ми найбільших у світі, знаходиться в хакасії, там поблизу – велике водосховище. Як наше вже зникаюче Каховське.


Ні, я ні на що не натякаю. І не бажаю їм такого.



Людмила Пустельник, Global Village Home



0 comments
bottom of page