Нью-Йоркська квартира Гєргієва та інші "Zаморожені активи" росіян
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Нью-Йоркська квартира Гєргієва та інші "Zаморожені активи" росіян


Що там з їхньої конфіскацією на користь України?  Банківським рахункам поплічників путіна, крім балачок, нічого не загрожує. Але на території Америки є також коштовні  об’єкти нерухомості, куплені олігархами. Наприклад, бодай один із них, розкішний кондомініум у серці Мангеттена, належить диригентові Гєргієву, путіністові №1 в музичному світі. Цю елітну квартиру в Нью-Йорку досі не вилучено з його власності. Так само "зелене світло" для співаків, вихованців Гєргієва, у Метрополітен-опера – продовжують тут виступати. Як це стає можливим? Про все за порядком.  


 

Гєргієва "хатинка"


Звідси рукою подати до Метрополітен, а з вікон відкривається чудовий вид на Сентрал-парк та береги Гудзона. Господаря трикімнатного помешкання за адресою  56D, Three Lincoln Center, Валєрія Гєргієва, щоправда, тут не бачили доволі давно. Та помешкання в престижній нью-йоркській вежі залишається його володінням. Поки сам отримує чергову відзнаку з рук московського диктатора за поширення "русміра" за межами рф, а гєргієвським артистам продовжують захоплено аплодувати в Мілані, Берліні чи тому ж Нью-Йорку. У той час, коли в Україні здригаються від зовсім інших звуків –  обстрілів й бомбардувань, і щодня від рашистської зброї гинуть люди.


Колишній агент Гєргієва у США, і собі диригент Даглас Шелдон, з Валєрієм пропрацював ні багато, ні мало – 30 років. Намагався, було, захистити недавнього протеже: він, мовляв, зовсім не найбільша риба серед російських багатіїв (https://nymag.com/intelligencer/2022/03/hunting-russia-oligarchs-luxury-apartments.html). Та й взагалі, відомий музикант, людина мистецтва...


Щоправда, в березні 2022го Дагласові таки довелося публічно розірвати стосунки з Валєрієм. "Я – за незалежну Україну і проти путінської агресії. Маестро Гєргієв своє слово сказати відмовився, тому більше не співпрацюємо" (https://slippedisc.com/2022/03/gergevs-last-friend-speaks-out/).


Що Гєргієв був так само не проти російського геноциду в Чечні, відтак Сирії та анексії Криму, п.Шелдон, вочевидь, роками не знав. До повномасштабного вторгнення лобіював для директора Маріінского та Большого театрів вигідні контракти по всій Північній Америці.


Серед клієнтів п. Шелдона Гєргієв, до речі, – не єдиний росіянин. Є також піаністка родом з Чєлябінска Лєра Авербах. Їй свого часу допоміг грантом на облаштування в Америці мільярдер Сорос (https://www.pdsoros.org/meet-the-fellows/lera-auerbach)...


Таки химерно переплітаються долі російських митців у США  та прихильників чинної адміністрації Дж. Байдена. Як-от ще одного знаного діяча, директора Метрополітен-опери Пітера Гелба, далебі не останньої людини серед богемних прихильників "демократичної" партії. Усі роки великої війни залучає до вистав свого театру солістів з рф. Ніби це не він того ж 2022го обіцяв не пускати на  сцену росіян, хто не засудили напад на Україну. Та ба. Годі дивуватися, що декларованого "скасування росії" на Заході так і не сталося.



Про російські голоси в Метрополітен ще буде нижче, а наразі повернемося до квартири на Мангеттені. Даглас Шелдон підтверджує, що Гєргієв придбав її ще в 2004му за 2.4 млн. доларів і підписав часткову довіреність на  збереження нерухомості. Елітні квадратні фути відтоді непогано зросли ціною – тепер коштують 3.5 млн. Чому б не позбавити Гєргієва, соратника й пропагандиста злочинця №1 у світі, путіна, його американської власності й не передати кошти за неї Україні?


Не так усе просто й красиво, як виглядає солодка локшина на українські вуха від вашингтонських "партнерів" про "заморожування та відчуження російських активів". Аби це стало можливим, для початку варто би переписати американське законодавство.



Відібрати російську власність – або війну оголосити, або закон змінити


Допомагати іноземним багатіям ховати ховати від громади свої гроші почав ще Дж. Буш-молодший. 2001го він підписав Патріотичний акт, згідно з яким Міністерство фінансів США звільнило сферу нерухомості від суворого контролю за відмиванням грошей. Такий застосовується, наприклад, до біржової торгівлі.


Отже, купівля квартири вартістю кілька мільйонів піддається меншій перевірці, ніж купівля акцій на Нью-Йоркській фондовій біржі. Міністерство фінансів, однак, поступово вимагало розкривати певну інформацію для деяких покупок нерухомості у великих містах – той же Нью-Йорк чи Маямі. Але  ці повідомлення стосуються лише готівкових операцій на суму понад 300 000 доларів США, здійснених через підставні компанії. Або ж вимагають розкриття інформації лише від титульних компаній, а не від агентів. які фактично є посередниками угод. Хто-хто, а російські олігархи про ці тонкощі знають добре, тож відшукати все, чим розжилися в США – справа нелегка навіть для фахівців.


Після Буша зробили свою справу "воцерковлені" в Білий дім "демократи". Говорить Росс Делтон, адвокат, який багато працював над проблемами боротьби з відмиванням грошей:  "Агенти з нерухомості були звільнені від вимог програми боротьби з відмиванням грошей з невідомих причин кілька років тому. Національна асоціація ріелторів має одне з найкращих лобістських підрозділів у Вашингтоні".



Для непосвячених – лобізм в американській столиці особливо зміцнив свої позиції за часів президенства Б.Обами. Продовжив робити те саме за Дж. Байдена.


І тепер федерали, навіть, якщо з усіх сил прагнуть допомогти Києву не можуть просто отримати право власності на російські активи без проходження кримінальної чи цивільної процедури. Вона називається "цивільною конфіскацією" і мусить довести, що кошти, використані для  купівлі будинку тощо, були відмиті або надійшли через незаконне джерело. Уникнути цієї процедури можна тільки в одному випадку – якби США офіційно оголосили війну росії. Тож, вважайте, "приїхали", бо цивільна конфіскація – дорогий і працемісткий процес, може тривати роками.


А шукати російського є що  - лише офшорна власність росіян у світі оцінюється понад трильйоном доларів, вони накупили 28000 одиниць нерухомості у 85ти країнах.


Що робити? Арнольд А. Спенсер, колишній помічник прокурора США, вважає, що правоохоронці можуть просто заарештувати російське майно на території Америки "та сподіватися, що олігархи не розпочнуть боротьбу за нього в судовій залі.  Вона може спонукати уряд повернути власність лише за шість-дев’ять місяців. Щоб вилучити, їм  потрібен лише ордер на арешт, по суті, ідентичний отриманню ордера на обшук. Будь-який прокурор, який має мінімальну кількість доказів, що гроші олігарха надходили із сумнівного джерела, може взяти під контроль його квартиру чи дім та змусити його розпочати багаторічний судовий процес".


Коли, звичайно, звичайно, знайдеться цей "будь-який прокурор". Тому Гєргієв може наразі не переживати про свою квартиру. Як і за "своїх людей" на головній сцені США – Метрополітен-опера. Попри гучні заяви Пітера Гелба не мати жодних справ з російськими артистами, що не засудили війну. Але саме такі тут виступають.



Нова Нєтрєбко в Америці


За майже два чверть століття  своєї присутності в Мет довірена особа кремлівського диктатора, Гєргієв, створив щільну мережу впливу в оперному світі Америки й не лише. Тому російські голоси в Мет замовкати не збираються.


 На початку цього року головну партію в “Кармен” виконала солістка з Башкирії Айгуль Ахмєтшіна (на фото вище), її називають "новою Нєтрєбко". Володарка не лише меццо сопрано, але й потрібних контактів на музичному Олімпі. Айгуль є протеже  свого земляка з Уфи, путініста Ільдара Абдразакова, провідного баса Маріїнського театру й друга Гєргієва. Ахмєтшіна співатиме в Мет в “Ріголетто”  також у листопаді ц.р. та в січні 2025го. 


Ще солістка Маріїнського, теж меццо сопрано з білорусі Єкатєріна Сємєнчук – партія Прецйозілли в “Силі долі” Верді, постановка Мет в лютому-2024. Там же був  баритон Большого театру Ігор Головатєнко, (Дон Карло). Якщо хто забув – Гєргієва призначили худруком Большого в 2023му.


В новому сезоні Мет 2024-2025 не змогли обійтися без громадян рф –  бас Алєксандр Віноградов і ще одна Айгуль, Хісматулліна, сопрано з Маріїнського. А також меццо сопрано з Новосібірска Васіліса Бєржанская. Є навіть хореограф зі Свєрдловска Олєг Глушков, працюватиме в “Аїді” 31 грудня 2024го. Всі разом продовжують транслювати на весь світ культуру загарбників, жоден не сказав бодай слова проти війни в Україні.


Це також до питання "замороженості" російської активності на Заході.




Людмила Пустельник, Global Village Home




0 comments
bottom of page