"Ніщо не зупинить ідеї..." і смерть манкурта
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

"Ніщо не зупинить ідеї..." і смерть манкурта

Updated: Jan 29, 2023


Найіронічніша книга всіх часів і народів – це календар.


Ось, наприклад, 28 січня в історії багато чого сталося, як пише Вікіпедія. Серед інших знаменних подій: "1929 – у Відні відбувся Перший конгрес українських націоналістів, на якому оголошено про створення ОУН та обрано її керівництво, головою – Євгена Коновальця".


І цього ж дня помер відомий російський актор українського походження Васілій Лановой – затятий путініст і русміровєц, ворог України. Один з "батьків" "бєссмєртного полка". Це завдяки йому по вулицях ходять натовпи з портретами на патиках загиблих під час Другої Світової та інше "побєдобєсіє".

Хто сказав, що артистичний дар і підлота - несумісні? Як згадувала Фаїна Раневська, пані з тонким гумором: "Талант, як чиряк, може вистрибнути на будь-якій дупі".


Лановой – втілення манкурта. Самого себе називав "хохлом", казав, що "Украіна смєшіт вєсь мір". Доля ж його незавидна, карала за життя не раз.


Перша дружина, акторка Татьяна Самойлова, від Васілія зробила аборт – діти могли завадити кар’єрі, а пара сподівалася близнят. Друга, Тамара Зяблова, загинула в автотрощі, була вагітною. Молодший син Сєргєй, від третьої дружини Іріни Купчєнко, помер у віці 37 років. Страждав від алкоголізму, дошкуляв татові з мамою численними скандалами, про них охоче писала жовта преса. Став батьком нешлюбної доньки. Названий був на честь поета Єсєніна, а його старший брат Алєксандр – на честь Пушкіна. Коли Васілій дізнався про смерть сина, свого спектаклю того дня вирішив не скасовувати, грав на сцені, як завжди.


Лановой-старший для українців залишиться класичним взірцем зрадника. А також героєм анекдота, стався, як подейкують, в Тернополі, ще в радянські часи. Московську зірку на гастролях зустрічали помпезно, накрили поляну в кращому ресторані міста. Під час бенкету гість добряче напився, почав чіплятися до симпатичної офіціантки. Все закінчилося дзвінким ляпасом по обличчю "народного артіста", той голосно обурився: "Дура! Так би на всю жизнь запомніла, как под Лановим побивала!". На що дівчина, як повідомляють народні перекази, відповіла ефектно: "Зате Лановой все життя не забуде, як від мене по пиці отримав!".

Назва малої Батьківщини Ланового, село Стримба на Одещині, звідки родом батьки-селяни, у перекладі з румунської означає "крива". Символічно.


Про Васілія у нас, якщо й згадуватимуть, то стенаючи плечима і з відразою. Зовсім не так, як про тих, з чиїм впливом змагався і таврував. Це також про вказаного вище Євгена Коновальця, адже "ніщо не зупинить ідеї, час якої настав". Торжество її продовжується і щодня потужніше.


А календар – таки дуже іронічне чтиво. Ось вам ще про 28 січня, судіть самі: "2003 – під час зустрічі президентів росії та України володимира путіна і Леоніда Кучми підписано Договір про українсько-російський державний кордон". "2010 - президент України Віктор Ющенко указом про вшановування учасників боротьби за незалежність України у XX ст. визнав воїнів УПА учасниками боротьби за незалежність України".


28 січня – це також Міжнародний день мобілізації проти ядерної війни.


...Йшов 2023 рік.



Global Village Home



0 comments
bottom of page