“Схема” на кордоні: як “мобілізують” волонтерів
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

“Схема” на кордоні: як “мобілізують” волонтерів



“Ми не можемо, як росія, заганяти людей силою на війну!” – сказав український президент. Але хто такий Головнокомандувач для “військоматних”?


Цікавe “ноу-хау”, виявляється, діє в Чернівецькій області, (якщо в інших також, прошу повідомити). Відповідно до якогось наказу начальника 31го прикордонного загону від 25.08.2022 N 1398-АГ (не можу знайти цього документа в Інтернеті), громадянам не з Буковини (або хто не проживають в цій зоні) для заїзду на прикордонну територію треба мати дозвіл від прикордонників – не менше.


Але, якщо в інших подібних ситуаціях цю перепустку перевіряють на в‘їзді в прикордонну зону, то тут це роблять через 1 км, щоби люди одразу ставали “порушниками”.


Далі складають адмінпротокол (штраф 180 грн.). Якщо це громадяни чоловічої статі, одразу з поліцією доправляють їх у терцентр (“військомат”), де відтак скеровують на медкомісію і оперативно далі – у військові підрозділи.


І до біса, звідки людина, куди прямувала і з якою метою! І до біса, що Верховний Головнокомандувач публічно заявив: ми не можемо, як росія, заганяти людей силою на війну! Але хто такий Головнокомандувач для “військоматних”?


Недавній приклад з життя. Чоловік з іншої області їхав через Чернівеччину на Молдову за гумдопомогою (для 5-го штурмового полку). Мав листa від “донорів”, був внесений у програму “Шлях”, але…


У Тарасівцях його за описаною вище “схемою” зупинили вже “порушником”, оштрафували на 180 грн., і додатково оaормили адмінпротокол за… Cпробу незаконного перетину кордону! Hа трасі в Тарасівцях!


Цей протокол наступного дня скасував суд в Новоселиці.


Але протягом цього часу чоловік вже став “полоненим військомату”. Його не випускали з терцентру, у нього забрали документи і не повертали (адже все “законно”). Навіть на засідання суду, де розглядалась його справа, не відпускали, і “вирвався” лише завдяки дзвінку в поліцію. Розмовляючи з правоохоронцем, вийшов.


До мене, як до нардепа, звернулись з проханням посприяти припиненню правопорушення.


Зрештою, документи чоловікові повернули, і виписали повістку в той же терцентр, який був вказаний у військовому квитку, попередивши про відповідальність за неявку.

Вгадайте з одного разу, чи після цих пригод у чоловіка залишилось бажання їхати за тією допомогою для військового підрозділу.


Так у нас “сприяють” волонтерам.


Оскільки про згаданий наказ від серпня 2022 я теж нічого не чув, і його, повторюю, не вдалося знайти в публічній площині (прохання розмістити, доносити інформацію до громадян), ділюсь інформацією, аби і волонтери, й інші громадяни враховували. Які пригод можуть сподіватися, коли будуть їхати через Буковину.


Спробую таки дізнатися, що ж конкретно написано в загадковому наказі, і наскільки така “схема” законна…


З надіями на краще,




0 comments
bottom of page