Україна – чемпiон свiту з футболу! Хлопцi, ви – молодцi!
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Україна – чемпiон свiту з футболу! Хлопцi, ви – молодцi!

> Георгiй Цитаїшвiлi, вiн забив вирiшальний гол

      З рахунком 3:1 наша «Динамо» перемогла команду Пiвденної Кореї у фiналi молодiжного Мундiалю-2019. Вирiшального м’яча забив Георгiй Цитаїшвiлi. Сталося – вперше у своїй футбольнiй iсторiї наша країна досягла найбiльшого успiху.

Як це було

      Прогнози для наших перед фiналом були оптимiстичними, i не лише вiд букмекерiв. Українi майже всi пророкували перемогу, лише одна чи двi контори обережно висловлювалися за нiчию. Одна з пiдстав для такої впевненостi: наша атака однозначно сильнiша, анiж захист корейцiв. Попри те, що обидвi команди – приблизно на рiвних. Однаково агресивнi, запорука успiху – дисциплiнованiсть та злагодженiсть дiй, компактний захист, добре знання сили та слабкостей суперника. Але не iндивiдуальна гра окремих спортсменiв. В обох – це ще не «зiрковий», вiзуально красивий бiй. Тим не менш, експерти робили смiливi заявки, що перших два м’ячi пiдопiчнi тренера О.Петракова здобудуть вже у першiй половинi матчу.

      Чи то хлопцi спочатку недооцiнили, з ким мали справу, чи надто повiрили букмекерам – бо натомiсть спершу забили нам. Лi Кан Iн пробив з пенальтi в кут справа вiд себе, поки Андрiй Лунiн був на протилежному. Пiсля того, як Се-Юн Кiм впав у нашiй штрафнiй, та ще й майже на лiнiї. 0:1. Легкий шок у команди i на на наших трибунах стадiону Вiдзув ( «Глядацький» –  в перекладi) в Лодзi, Польща. Але на полi швидко оговталися, i вже через пiвгодини «подякували» корейському воротаревi м’ячем у вiдповiдь, зрiвнявши рахунок – 1:1. Забив Владиcлав Супряга, перехопивши м’яча з передачi пiсля штрафного корейцям.

      А через 15 хвилин завершився 1-ий тайм: доволi драматичний i такий, що засвiдчив – нам дiстався серйозний суперник. Вмiє тримати оборону – це при тому, що Георгiй Цитаїшвiлi та Сергiй Булеца не давали корейцям перепочити постiйними атаками. Також може грати грубо – в тому числi, й до жовтих карток (Всього корейцi «виграли» три таких «вiдзнаки» за всю гру. Ми отримали другу свою в другому таймi, за фол Юхима Коноплi в центрi поля).

Андрiй Лунiн

      На 8-iй хвилинi наступної частини матчу все той же Супряга пробив повз корейського воротаря. Стало 2:1! Пiсля того, як до ворiт рухався Конопля, але в нього вибили м’ячa. Зате Супряга вчасно опинився у потрiбному мiсцi. «Динамо» вирвалося вперед.

      Другий тайм – це також замiни в обидвох командах. В корейцiв: Ум Вон Санг замiсть Се-Юн Кiма, Чон Се-Джин вийшов на поле пiсля того, як його залишив Чо Енг-Вук, Чой Хун поступився мiсцем Лi Кун-Хуку. В українцiв – Чех замiсть Хахльова, Сiканoм замiнили Супрягу, Кащуком – Булецу.

        Пiсля вже другого м’яча у своїх воротах корейцi стали грати жорсткiше, не раз створюючи небезпечнi ситуацiї бiля наших. Вчасно зорiєнтувалися захисники, але майже одразу пiсля того – О Сехун ледь не влучив, ударом головою пробив пiд перекладину. Нашi ворота в останню мить врятував Лунiн. Все ж таки, вишкiл «Реала», за якого вiн грає, вчасно дався взнаки. Якби не спритнiсть Андрiя, хтозна – чи не був би результат зустрiчi iншим. А корейцi продовжували штурмувати – все вiдчайдушнiше, тим часом, як «динамiвцi» зосереджувалися на контр-атаках.

Тренер Олександр Петраков

    Хвилин зо п’ять такого протистояння. В якусь мить здавалося, що українцям до корейських ворiт не пробитися, i – ось вiн, наш третiй, остаточно переможний удар! Гол номер 3, його забив Георгiй Цитаїшвiлi. Вiн протягнув м’яча з центру поля, пришвидшив атаку i так само швидко обiйшов захисника – щоб потiм пробити точно в дальнiй кут.

    Рахунок змiнився на 3:1, а Україна – здобула звання чемпiона свiту! Вперше у своїй футбольнiй iсторiї.

     Небезпечний штрафний, зароблений корейцями буквально на останнiх секундах, вже не мав значення. Бо перше мiсце – таки в нас. Сталося!

     Про Георгiя Цитаїшвiлi

Довiдка з Вiкiпедiї: мiсце народження – Iзраїль, там  його батько, грузинський футболіст Климентій Цитаїшвілі в той час виступав за футбольний клуб «Хапоель» (Рішон-ле-Ціон). Змалку брав приклад з батька, тому хотів стати футболістом. Вже у віці трьох років, коли тато перейшов до кіпрського «Анортосіса», Георгій почав робити перші кроки в футболі. Тоді граючим тренером «Анортосіса» був Темурі Кецбая, і батько брав Георгія з собою на тренування.

        В 11 років потрапив на перегляд в знамениту футбольну академію «Барселони»«Ла Масію». Перегляд пройшов успішно, юнака готові були зарахувати в академію, але хлопцям його віку не дозволяли жити на тренувальній базі «Барси». Темурі Кецбая тоді порадив батькові футбольну академію київського «Динамо». У Києві Георгія теж прийняли, з проживанням проблем не було. Його зарахували в групу до Юрія Петровича Єськіна. Але стабільно грати почав, коли його тренером став Олексій Євгенович Дроценко. Він першим почав довіряти Георгію місце в основному складі.

        Перший професійний контракт з київським «Динамо» підписав 31 грудня 2016 року Цітаішвілі сказав, що це найкращий подарунок на Новий рік. З початку 2017 року став виступати за юнацьку команду «Динамо» U-19, ставши того року юнацьким чемпіоном України, а з наступного сезону 2017/18 став залучатись до матчів молодіжної команди «Динамо» U-21, а також виступав за команду у Юнацькій лізі УЄФА, де динамівці поступились італійському «Інтернаціонале».

      9 травня 2018 року у віці 17 років дебютував за дорослу команду, вийшовши на заміну на 86 хвилині замість Беньяміна Вербича у фінальному матчі Кубка України з «Шахтарем», проте київська команда зазнала поразки 0:2 і не здобула трофей.

      Виступав за юнацькі збірні України. 15 травня 2019 року став Чемпіоном світу в складі збірної команди України в віці до 20 років, забивши в фіналі третій гол у ворота збірної Кореї.

“Динамо” – чемпiон свiту!

       Про тренера Олександра Петракова:

         З юнiорськими та молодiжними збiрними країни працює вже майже декаду. Має 61 рiк. Обидва поколiння гравцiв, його пiдопiчних (1995-го та 1999-го рр.) пробивалися в топовi турнiри. В 1995-му це було 5-те мiсце юнiорського європейського чемпiонату, в 1996-му – одна восьма чемпiонату свiту. В 1999-му – пiвфiнал молодiжного. В 2019-му – зробив нашу команду свiтовим лiдером.

        Заслужений тренер України. Поки-що. Бо ж напевне тепер його статус пiдвищать.

Чому молодiжний Мундiаль – це дуже престижно

В списку його попереднiх переможцiв – Аргентина (6 разiв), Бразилiя (5), по разу вигравали Нiмеччина, Iспанiя, Францiя та Англiя, а також Сербiя та Гана. Ще ранiше, в 1977-му, цей чемпiонат вигравала збiрна нинi покiйного Радянського Союзу. Кiстяком команди, щоправда, i тодi були кияни.

Ештон Бест-Коровайний

Фото: eurosport, football, sportarena

0 comments
bottom of page