Українська ложка дьогтю в діжці канадського меду
top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Українська ложка дьогтю в діжці канадського меду

Updated: Jan 15


"В жодній школі жоден канадієць не ображав мою дитину, а земляки-українці це таки зробили" - допис Алли Михайленко.


Ми приїхали минулого року до Канади, донька пішла до школи та успішно закінчила 11-й клас. Школа та вчителі були такими приязними, що дитина навіть не хотіла переїжджати до іншої провінції. Але влітку нас чекав переїзд до Ньюфаундленда та нова школа.


І ось ми в Сент-Джоні, живемо тимчасово в готелі. І поки я шукала роботу та житло, донька тимчасово пішла до школи, 12-го класу. Потім ми знову переїхали і вже остаточно обрали школу за місцем проживання.


Щоб описати всі переваги школи, потрібен ще один допис.


Канадійське суспільство емігрантів дуже толерантно ставитися до новоприбулих. Всі тут емігранти з різних країн світу, і англійська у всіх різна як і вимова. В доньки рівень англійської досить високий, і навіть вчителі прийняли її за канадійку.


Та проблеми почалися з українцями, що прибули сюди із західних регіонів нашої Батьківщини. Однокласники не могли пробачити моїй дитині її полтавського суржика та не ідеальної української. Раніше ми мешкали в Полтаві. Посипалася безліч докорів, і не їй одній. Ще в цій школі навчається хлопець з півдня, який взагалі розмовляє російською. Почався справжній булінг і моєї доньки, і того хлопця.


Батьки хлопчика поскаржились директору школи, і відтоді все стихло. Тут з цим строго, і такого не пробачають. Дивно те, що в жодній школі жоден канадієць не ображав мою доньку, а українці це таки зробили.


А навіщо все оце везти до Канади? Для чого починати так нове життя в чужій країні?

Граблі. Знову граблі.


Іноді хочеться написати спеціальний посібник з психіатрії: особливості поведінки українців: як ошукати свого ж українця, а потім йому ще й кілок забити в груди. Та

цей допис не для того, щоб написати які "погані западенці", маю чудових друзів із Західної України.


Це про те, що в Полтаві в школах викладалась російська мова. Це про те, що дітей булили вчителі при інших дітях, за їхню "сільську українську". Це про те, що гарно бути патріотом в Канаді. Це про те, що коли такі шалені патріоти, то чому ваші татусі не в Україні? А ви теж, любі дітки, не там, не в рідній Україні, поверніться до Неньки і їдьте до Харкова або Дніпра викладати в школах українську мову!


Я люблю і безмежно поважаю всіх моїх друзів із Західної України. Дівчатa - ви класні, ви суперові, ви - найкращі!!!


Алла Михайленко (Алла Михайленко), Канада


0 comments
bottom of page